Skarpt läge för Baryard
avSverige är farligt nära att ramla ur toppligan.
– Lite pressat är det, medger Malin Baryard-Johnsson.
För att rädda statusen bland de bästa länderna i världen krävs en urstark avslutning.
Läs mer på folkbladet.se
Sverige är farligt nära att ramla ur toppligan.
– Lite pressat är det, medger Malin Baryard-Johnsson.
För att rädda statusen bland de bästa länderna i världen krävs en urstark avslutning.
Läs mer på folkbladet.se
Min gamle vän – eller om jag ska kalla honom förebild, läromästare eller idol – Ingvar ”Ludde” Lundin har dött efter en längre tids sjukdom.
”Det Ludde inte kan om hästar behöver man inte veta”, brukar jag säga om honom. För han kunde verkligen ALLT om hästar. Jag brukade vetgirigt hänga efter honom för att lära och han hade alltid tålamod och förklarade.
Ludde, du hade det största och godaste av hjärtan, och därför ska du för alltid också finnas i mitt!
kram till dig däruppe i hästhimlen från Eva
I mitten av augusti är det dags för Malmö City Horse Show med världscup i fälttävlan på Ribersborg. I samband världscupen rids också SM i fälttävlan. Tävlingshelgen är sista chansen för de svenska ryttarna att övertyga förbundskapten Gunilla Fredriksson om att få en av de åtråvärda biljetterna till VM i september.
– Jag räknar med att merparten av de VM-aktuella ryttarna ska rida på Ribersborg, säger Gunilla Fredriksson.
– Resultatet på Ribban tillsammans med säsongens övriga insatser ligger till grund för uttagningen.
Gunilla Fredriksson har sju ekipage på korta listan som kan aspirera på en VM-biljett och med säsongens fina resultat från bland annat Strzegom, Barbury, Luhmühlen och Aachen i bagaget blir det inget lätt beslut.
– Det är roligt att kunna göra uttagningen på Ribersborg och att publiken kan få se våra toppryttare på hemmaplan innan det är dags för avresan till Lexington och VM, tycker Gunilla.
På korta listan finns Dag Albert/Tubber Rebel, Linda Algotsson/Stand By Me, Viktoria Carlerbäck/Ballys Geronimo, Niklas Jonsson/First Lady, Malin Larsson/Sofarsogood och Piccadilly Z, Niklas Lindbäck/Mister Pooh och Katrin Norling/Pandora Emm.
Englandsbaserade Dag Albert kommer inte över till SM utan väljer att rida den trestjärniga fälttävlan på Hartpury samma helg och veteranen Stand By Me har inget mer att bevisa utan står över augustitävlingen.
SM-klassen ingår i den trestjärniga världscupklassen så ryttarna möter internationellt motstånd och har chansen att plocka världscuppoäng dessutom när de rider om VM-biljetter och SM-medaljer.
– Att ha en tävling som Ribersborg med både två- och trestjärnig fälttävlan på hemmaplan är fantastiskt för oss och de svenska ryttarna. Banan ligger jättefint på stranden med Malmö som bakgrund, säger Gunilla Fredriksson.
Malmö City Horse Show på väg mot succé – ryttare från 14 nationer anmälda
Årets tävlingar i fälttävlan i Malmö har fått rekordmånga anmälningar – just nu har 90 ekipage anmält sig till tävlingarna. Bland dessa ekipage kan man räkna in 14 tävlande nationer! Det kommer inte bara ryttare från Europa, utan också Australien, Japan, Brasilien och USA. En av toppryttarna i världen just nu, engelsmannen Oliver Townend, har anmält två hästar. Den tidigare World cup-segraren Clayton Fredericks kommer med tre hästar.
Viveca Byhr Lindén är projektledare för tävlingarna på Malmö stad;
– Vi är otroligt glada för att så många ryttare vill komma till Malmö. Vi har de senaste åren jobbat hårt för att Malmö ska räknas som en av de stora organisatörerna av fälttävlan i världen, och detta ger nu resultat. Inte minst är vi glada för detta eftersom vi söker EM 2013.
Malmö har i år en ny, längre bansträckning samt ytterligare en klass (CCI2*). Det innebär att man förutom världscupklassen (CIC3*) även kan rida en lättare klass. Banan har i år utökats till att även omfatta Öresundsparken, vilket blir en kontrast mot fälten utmed havet. Pelle Magnusson, tävlingsledare:
– I och med att vi tar in ytterligare en klass i tävlingarna kan man nu i Malmö för första gången rida på det längre banformatet. Det är en medveten satsning vi har gjort för att komma upp i EM-status.
Italienaren Giuseppe della Chiesa, som bland annat designade EM-banan i Rom 2007, är i år designer i Malmö tillsammans med Pelle Magnusson
Svenska ryttare:
CIC***-W HSBC FEI World Cup och SM: Malin Larsson/Sofarsogood och Piccadilly Z, Christian Malmgren/Cape Breeze, Katrin Norling/Pandora Emm, Anna Nilsson/Luron,
Viktoria Carlerbäck/Ballys Geronimo och Moustic de Canta, Niklas Lindbäck/Mister Pooh och Louisiana, Sandra Gustafsson/Top Select, Anneli Persson/Lupin, Therese Häggsjö/Still Felitious, Anna Hilton/L´Ester De La Pree, Theodor Wahrén/EX2000 och True Love, Sara Algotsson/Wega
CIC**: Martina Andersson/Sunday Snaps, Tord Westergren/Useppo, Anna Hassö/Clover,
Sandra Gustafsson/Kaminskij, Maria Näsström/Passier, Oskar Lundqvist/Svante, Sara Nilsson/Korall, Caroline Persson/Dagobert, Pontus Hugosson/Douglas Green, Katrin Norling/ Cobio Taste, Johan Lundin/Johnny Cash och Fernet af Kreffe
Malmö City Horse Show med HSBC World Cup 13-15 augusti 2010
Hemsida: www.malmo.se/mchs
(Information från Svenska Ridsportförbundet och Malmö City Horse Show)
Ja nu är Pijano inte min häst längre. Börjar fatta det och det känns jobbigt! Men han har det så bra det bara någonsin går med ”lilla” Emma. Vi ska åka ut tillsammans och träffa honom imorgon.
Själv har jag plågats rejält av min värk och är jättedeppig över det!! =( =(. Har bokat en utomlandsresa i november till Portugal då deras tryck i luften inte gör mig sjuk. Jag ska dit och bo tillsammans med några engelska damer. Vi ska till den stora hästferian i Golega – hästarnas stad.
Eva
Bild från EM på portugisisk ryttare som rider paralellslalom. I svår klass rids ett galoppobyte exakt mellan pinnarna. (Foto: Helena Wikström)
I grenen working equitation ingår att rida slalom mellan pinnar/markeringar. Det finns två olika sorters slalom: enkel och parallell. I enkelslalom står pinnarna på en helt rak linje som ska ridas så rak som möjligt. I paralellslalom ska man rida bågar runt.
Slalom är rolig som övning att lära sig manövrera hästen i olika gångarter och tempon. Kom dock ihåg att detta är tänkt att tränas som dressyr (fast kanske lite roligare..). Det vill säga: Hästen ska gå i form, ridas böjd på böjd spår, rak på rakt spår.
För att få hästen mer på bakbenen och lösgjord är ett hett tips att lägga in övergångar! Till exempel som att trava runt bågarna i dubbelslalom men att skritta några steg på rakt spår innan nästa markering.
På tävling utgår man ifrån att avståndet mellan markeringarna är 6 meter. Men öva mycket större till en början. För ju mindre avstånd desto svårare. Börja med minst 8 meter.
Enkelslalom
Vägen är det grundläggande. Ryttaren ska i god tid vända upp på en rak linje mot pinnarna. Med undantag för den lilla kurva som måste bli för varje pinne så ska hästen vara på en så rak linje som möjligt. Det får absolut inte blir stora bågar som i parallellslalom.
När man rider med galoppombyten så ska dessa läggas precis mellan varje pinne. Gör kommandot för bytet relativt snart efter varje pinne då det ju blir ett stegs fördröjning för hästen att genomföra det. Annars hinner du inte innan nästa.
Parallellslalom
Forma hästen runt varje markering. Rid framförallt med vikthjälperna, precis som i slalom med skidor. Luta dig mot varje markering och se vägen så följer hästen med. Ha inner skänkeln (den mot pinnen) vid sadelgjorden och ytterskänkeln lite tillbakalagd. Handen ska vara följsam och inte dominera.
Att rida bågar i galopp är mycket svårare än i skritt och trav. För att lyckas rida jämna bågar och få bytet på mitten gäller det att direkt efter varje markering ta upp hästen med en halvhalt och ge ny galopphjälp. Det är så pass kort sträcka så rider man bara lite för långt så blir bytet för sent. Hästen hinner då inte byta klart innan det är dags för nästa sväng.
Ett vanligt problem är att ryttaren kommer lite i framvikt. Det behövs bara lite för att hästen ska ramla iväg och inte kunna genomföra bytet.
Rid inte slalom för många gånger i följd. Det är jobbigare övning för hästen än vad man kan tro. Rid heller inte fler bågar i taget än du kan göra det bra. I början när man lär sig kanske bara de första två bågarna bra och så blir det sämre och sämre. Bättre då att bara satsa från början att rida kanske högst tre och se till att dessa blir bra. Fortsätt aldrig om hästen kommit i obalans utan sakta då ner till skritt lite och få ordning på grejerna igen.
Bakom Douglas Lindelöws framgångar ligger en långsiktig och medveten coachning där mamma Agnetha spelar den tyngsta rollen. ”Tävla mot er själva, inte mot andra”, är hennes råd.
Läs reportaget på sporthästen.se
Palonimoarabfölet Golden Mr Niceguy, e. Puccini ox.
I samband med Arabhästens Dag besökte jag Sveriges första uppfödare av palominoaraber, stuteriet Golden Arabians i Ljungskile.
– Arabhästar kan ju inte få färgen palomino. Så för att få fram färgen måste man korsa med en annan ras. Detta är väldigt stort i USA, men även vanligt i andra länder såsom Danmark och Tyskland, berättar Linda Fallqvist.
Linda med ettårsarabstoet Blaser Magnifiqa.
Linda började sin avel med arabhingsten Puccini, som ni ser är fux.
Senaste tillskottet är welsh mountainhingsten Briolen Soffren. Han kom för bara tre veckor sedan från Chris Jensen. Linda är mån om att behålla arabtypen och därför passar det bra med att korsa in welsh som ju är som ”små araber” men har rätt färganlag.
Unghästarna Golden Sundancer som kliar sin kompis Golden Mr Starback.
Till och med stallkatten är palonimo!! =). Honom hittade Linda hos Prinsens Araber i Flen.
Linda har gjort ett schema på sin hemsida där hon förklarar hur man korsar för att får fram vissa färger. Gå in och kolla.
På Arabhästens Dag i Ljungskile visades hästar och ryttare upp i en mångsidig Arabhäst-parad. Emma Kennborn och Shamaro visade även upp en beduinritt.
Jessica Christofferson/Zhalaaga och Emmy Holmqvist/Nathan bjöd på pardressyr.
Arabekipaget Sofia Genne och Mahjong bjöd både på hopp- och dressyruppvisning. Ekipaget tävlar på nationell nivå på ponny.
Grymt skickliga gymkhanaparet Annie Olsson och Schackmatt. Jag kände igen dem från Scandinavium där de är med i de årliga landskamperna. Det syntes lång väg vilken rutin Schackmatt har. Han visste och lydde på mindre än sekunden varje moment om han behövde fram snabbt, stoppa upp eller tvärvända.
Har fått lite assistans och bilderna från i söndags finns nu i datorn. Håller på att lära mig hur man tar ut och gör i ordning dem. Lägger som test ut denna bild på Lindas söta föl sålänge. Kanske inte hinner göra klart alla bilder idag. Ska iväg på möte och i kväll ska jag ha ridlektioner i Rimbo.
Eva
Jag tog massor av fina bilder på Arabhästens Dag i Ljungskile igår. Men jag har tryckt in för många bilder på min hårddisk så min vanliga Aftonbladet-dator kan inte ta emot fler… Jag har försökt rensa men det behövs mer. Jag har fått tillgång till en ny dator som jag skriver från just nu. Men något fel gör jag för det kommer inga bilder från kameran… suck. måste vänta på experthjälp. Så håll ut: bilder kommer =)
Sitter just nu och målar ute i trädgården. Har längtat länge efter att ha målat igen. För under alla år som hästägare till två hästar har jag inte hunnit måla. Men nu har jag köpt dukar och målar för fullt. Men inte hästar som jag brukar, utan jag har valt att måla migrän. Ja just det. Migrän. Jag vill med bild beskriva hur det känns det som man vill förklara. Min mamma tyckte teckningen/skissen jag gjort är så hemsk att hon inte klarar av att titta på den. Tänkte göra en serie målningar i temat Leva med smärta. Har faktiskt lust att göra en utställning med dem.
Eva