Ridsportsbloggen

Eva Eternell – med en passion för hästar och ridsport

Hej då!!

av Eva Eternell

Jag slutar ju att skriva här på Aftonbladet. Kommer i höst att jobba med hästar i Portugal. Ni som följt mig vet att jag plågas av fibromyalgi och migrän vid alla väderomslag =(. Men jag har fortfarande lektioner och föreläsningar när jag är i Sverige. Hoppas på att få undervisa turister nere i Portugal i framtiden. Har lite på gång där nere.

Gå gärna in på min hemsida eternell.se och hör av er till mig.

Härligt ridväder

av Eva Eternell

Varit ute och ridit nordsvenska bruksstoet Wilma i det härliga septembervädret. Wilma var het på gröten och försökte dra iväg med mig. Men jag har både balans och teknik så det klarade jag av. Men någon nybörjarhäst är hon då inte. Hundarna var med och är rejält blöta och leriga efter turen. Men mycket nöjda!

Fler än 300 starter på ridsportens första gemensamma distriktsmästerskap

av Eva Eternell

Den 25-26 september arrangeras för första gången Ridsportens dagar med distriktsmästerskap för alla grenar inom sporten.  Fler än 300 startande kommer att tävla i hoppning, dressyr och fälttävlan för både hästar och ponnys, samt i ridskole-DM.
   
– Det här blir den största uppvisningen någonsin av ridsporten i Sörmland, säger Eva Enetjärn, ordförande.

Södermanlands Ridsportförbund gör i helgen en storsatsning på att visa upp ridsportens bredd. De olika grenarna inom ridsporten arrangerar av tradition separata tävlingar. Men från och med i höst hålls distriktsmästerskapen i Södermanland inom ramen för ett gemensamt arrangemang, som blir det största i sitt slag i Sverige.

I år hålls Ridsportens dagar på Bullersta ridskola utanför Nyköping i arrangemang av Södermanlands Ridsportförbund. Fler än 100 funktionärer från Södermanlands ridklubbar arbetar ideellt med att bygga banor och genomföra tävlingarna.

Huvudsyftet med Ridsportens dagar är att visa upp sporten i sin helhet för att marknadsföra den såväl mot allmänheten som mot potentiella sponsorer. Idag samlar ridsporten i Sörmland nästan 5 000 aktiva men det stora antalet klubbar och ridskolor har plats för många fler.

– Intresset från sponsorerna för tävlingarna är stort. Evenemanget sponsras av såväl Nyköpings kommun och Sörmlands sparbank som ett antal företag med anknytning till hästsporten, som Merox, Sveaverken, Agria, Krafft och Boj, säger Eva Enetjärn.

Ridsportens dagar 2010 arrangeras av Södermanlands Ridsportförbund i samarbete med Nyköpings Ridsällskap.

(Info från SvRF)

 

Svenska VM-hästar framme i USA

av Eva Eternell
 
Vid 21-tiden svensk tid på lördagen landade de svenska dressyr- och fälttävlanshästarna i Cincinatti, Ohio, USA. Planet lyfte från Liege, Belgien, på lördagsförmiddagen.

Ombord fanns bland andra det svenska fälttävlanslagets hästar med Stand By Me, Ballys Geronimo, First Lady, Mister Pooh, Pandora Emm och Piccadilly Z och de svenska dressyrhästarna Scandic, Favourit och Larina Höm.
 
Alla hästarna mår bra efter resan och får nu stanna i karantänstallet på flygplatsen till på måndag. På eftermiddagen går hästtransporterna, där hästarna åker sex tillsammans i varje lastbil, till tävlingsstallet i Kentucky Horse Park.
 
Distanshästen Power var den första svenska hästen att nå USA. Han landade på fredagskvällen och också hans resa gick bra.
 (Information från Svenska Ridsportförbundet)

 

Malwa blev klass 1 föl

av Eva Eternell

webMalwa1.JPG

Idag var jag inhyrd för att visa det nordsvenska bruksstoet Wilma med sitt stoföl Malwa i Enköping. Wilma är redan diplomsto och nu var det Malwas tur att bli bedömd. Allt gick jättebra och Malwa blev klass 1 föl med 38 poäng.

webMalwa2.JPG

Carolina Gynning i årets Stjärnornas hoppning

av Eva Eternell

Carolina Gynning är en av åtta deltagare i Stjärnornas hoppning på Globen under Stockholm International Horse Show i november.

– Min största utmaning på länge, säger Carolina Gynning, ny deltagare i årets Stjärnornas Hoppning i Stockholm International Horse Show i november i Globen.
– Det ska bli hur roligt som helst, nu ska jag hårdträna hela hösten.

Carolina Gynning har varit och testridit i veckan på Stora Wäsby Ridklubb som är träningaarena för deltagarna i Stjärnornas hoppning. Där får de åtta ryttarna regelbunden träning med Lena Bredberg och Anna Persson.

Carolina är ingen nybörjare i sadeln men det är cirka 15 år sedan hon senast satt i sadeln. Då var det sporadisk ridning på ridskola, idag avancerad träning inför en stora uppgiften att rida in i Globen och tävla i hoppning inför 10 000 åskådare.
Trots att Carolina var minst sagt ringrostig fick hon pröva på att hoppa redan vid första lektionen. Med en heroisk insats och med stort mod klarade hon av uppgiften.

– Här kör vi med snabbutbildning, vilket vi inte rekommenderar att man gör på egen hand, säger tränarna Lena Bredberg och Anna Persson. Med så högt motiverade och beslutsamma deltagare tillsammans med våra speciellt utvalda och välridna hästar kan vi lyckas, den minimala tidsramen till trots.
Normalt tar det något eller några år att träna sig till en sådan standard som behövs i Globen.

(Information från Stockholm International Horse Show 2010-09-16)

Stockholm international Horse Show 26-28 november
www.stockholmhorseshow.com

Helenas sista runda med Madick

av Eva Eternell

På söndag hoppar Helena Lundbäck sista tävlingen med stjärnhästen Madick.
Sedan väntar nästa match i Göta hovrätt.

Grand Prix-hoppningen i Prince Joachim zu Fürstenbergs Horse Show i Donaueschingen ska bli ekipagets avslutningsrunda.
– Ja, det är blandade känslor. Madick är en fantastiskt fin häst som jag haft väldigt kul med, speciellt i världscuperna inomhus. Samtidigt ska det bli skönt att kunna gå vidare och fokusera på annat, säger Helena från Sydtyskland.

Läs artikeln i Norrköpings tidningar

 

Hopplaget till VM klart

av Eva Eternell

 Förbundstränare Hans Horn presenterade på söndagskvällen de fem ryttare som är klara för resan till Lexington, Kentucky och VM om några veckor.
Det är Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson, Helena Lundbäck och Alexander Zetterman som åker till VM.

Ryttarna har tävlat i Paderborn, Tyskland, i helgen och Hans Horn är nöjd med de svar han fått från de aktuella VM-hästarna.
– VM-hästarna gick i kvalklassen till Grand Prix på lördagseftermiddagen och de ser alla väldigt fina ut, säger Hans Horn som kommer att vara Chef d´Equipe under VM.
– Erbblume och Helena Lundbäck var dessutom placerade i den klassen.

I VM-laget ingår Malin Baryard-Johnsson med H&M Actrice W, Rolf-Göran Bengtsson med Ninja La Silla, Peder Fredricson med H&M Arctic Aurora Borealis och Helena Lundbäck med Bukowskis Erbblume samt Alexander Zetterman med Isaac som femte ryttare och reserv.
Alla hästarna ska kollas av landslagsveterinär Jonas Tornell under måndagen men Hans Horn tror inte att det ska dyka upp några överraskningar.
– Jag har sett dem både trava och galoppera hela helgen och de ser alla fräscha ut, säger han.

Om någon vecka samlas ryttarna för precamp i Holland innan det är dags att packa och göra resan till Kentucky, USA. Hästarna flyger från Belgien den 26 september.
Söndag 3 oktober är det hästbesiktning och uppvärmningsklass och på måndagen börjar allvaret med den inledande tidshoppningsklassen.

(Information från Svenska Ridsportförbundet 2010-09-12)
Sida 1 av 356
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB