Startsida / Inlägg

Vi flög till Sundsvall och så det här med Zlatan och Lundh

av henryd

Tidig uppstigning för att samlas på flygplatsen och planet mot Stockholm skulle lyfta 06.25 och det var trötta spelare och en trött Steglander och undertecknad, men vad gör man inte för att få spela match i U 19 Allsvenska Norra och vi skulle till Sundsvall för att möta Gif Sundsvall.

Vi är alltså placerade i den norra serien och det är av skäl som jag inte riktigt orkar reda ut här. Men jag kan säga så mycket som att en plats blev över i den norra serien och ett lag från den södra serien fick flytta över och det blev vi.

Hur som helst, vi är i Stockholm varannan helg och lirar och utöver det är det Gävle, Örebro och Sundsvall som ska besökas. Åtvidaberg behöver knappt nämnas, det är så nära att det känns som om vi nästan spelar på GFA.

Vanligtvis åker vi buss, men till Sundsvall fick vi tänka om. Och efter trixande och fixande från Steglander lyckades han hitta en flight som inte kostade miljoner och när vi summerade allt blev 06.25-flyget till Arlanda och sedan 08.25-flyget från Arlanda till Sundsvall det bästa alternativet.

Och sedan hem direkt efter matchen och landning i Kalmar cirka 22.00.

Att hyra buss och boka hotellrum till ett helt lag hade inte blivit billigare. Och det hade framför allt inneburit längre tid på resande fot. Killarna går i skolan och vi vill undvika att de missar lektionstid mer än nödvändigt.

Men det var en resa som sög musten ur killarna. Det fanns liksom inga pauser, inga vilomöjligheter och det syntes i agerandet på planet, allting skedde med en liten fördröjning, vilket gjorde att vårt spel hackade. GIF Sundsvall, å andra sidan, spelade passningsorienterad fotboll och hade många spelare som både ville ha boll och vinna boll och det är alltid trevligt att se.

Vi har dock nått en nivå nu som gör att vi även dagar då vi är sega och trötta klarar av en spelskicklig motståndare. Vi satte 1-0 i första halvlek och även GIF Sundsvall försökte bryta igenom vår organisation i andra halvlek hade vi bra kontroll och kunde åka hem till Kalmar – med flyg – med tre poäng.

Jag gillar hur våra spelare aldrig gnäller. Som sagt, det var långt ifrån optimala förberedelser och några var också flygrädda. Ändå gjorde de det bästa av situationen och slet på och fajtades. Det är fint att se.

Trots tuffa bortaresor har vi på tio matcher åtta segrar, en oavgjort och blott en förlust.

I övrigt; Zlatan Ibrahimovic hugger på Olof Lundh och man kan säga många saker om situationen. För det första, Lundhs text i Café om att det finns en underdånighet i rapporteringen om Zlatan i svensk media är ju adekvat. En underdånighet som också går igen i det svenska landslaget, går igen hur hierarkierna spelarna emellan är uppbyggda och det har jag själv berört många gånger. En parantes i sammanhanget är att få journalister kände igen sig i bilden som Lundh målade upp, inte var de underdåniga eller rent ut sagt fega. Det bekräftar bara en annan sak som jag själv påpekat många gånger förr; journalister är de sämsta på att själva ta kritik. Det roliga är emellertid att omgående var flertalet journalister tvingade att i krönikor vissa att de minsann kunde kritisera Zlatan. Som av en händelse…

När Lundh sedan ställde rättmätiga frågor till Zlatan på presskonferensen inför Rysslands-matchen svarade Zlatan på det där typiska sättet, på ett jävligt drygt och idiotiskt sätt och det är klassisk härskarteknik. Men givetvis blir det hö-hö-reaktioner från många i pöbeln och Zlatan anses cool och häftig. När det är tvärtom.

Man behöver inte gilla frågorna som ställs till en, men som landslagskapten har man ett ansvar som går förbi det egna egot. Varför var det ingen från förbundet som reagerade och helt enkelt pausade presskonferensen och sa ”stopp och belägg, svara bättre på frågan!”, men det vet vi ju alla att det aldrig skulle ske. Och generellt, varför är det ingen som liksom i stunden vägrar acceptera att spelare i landslaget svarar spydigt? Varför ställs det inga följdfrågor? Så när spelare, angående Zlatans svar till Lundh, backar upp och menar att ”dumma frågor får summa svar” borde någon fråga dem på vilket sätt det var en dum fråga. Någon borde ha bett dem utveckla sitt resonemang.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB