Startsida / Inlägg

Årets bästa musik. Typ.

av henryd

Summeringstider och för ovanlighetens skull har jag inte sammanställt en Årets bästa musik-lista för publicering i en tidning. Det har jag annars gjort för Barometerns räkning de senaste 14 (!) åren och när jag skriver det och läser det rycker jag till.

I 14 år! Så länge. Så länge?

Men i år blir det ingen lista. Åtminstone inte i Barometern.

Men jag har givetvis fastnat för en hel del bra musik under året. Och för en hel del riktigt bra musik under året.

Ny musik, men också ”gammal” musik.

För jag har återupptäckt ett band som AC/DC och lyssnat om och om igen på låtar som Back in black och Dirty deeds done dirt cheap.

Och jag har upptäckt Spotifys tipssystem med spellistor ihopsatta utifrån vissa teman och jag vet, jag vet, jag är inte direkt tidig på den pucken och jag vet, jag vet, det är inte alltid så att det kryllar av fantastiska låtar på listorna, men det har breddat min horisont en smula, jag har ramlat över låtar jag annars inte skulle ha ramlat över och man kan ibland längta efter den tid som flytt och efter blandband och Tracks, men horisonten var onekligen smalare då.

2015 var musikåret då jag äntligen hörde en Avicii-låt som jag gillade – Gonna love ya.

Och det var året då den bästa hiten tillhörde Zara Larsson. Jag har alltid sagt att en bra låt är en bra låt. Och Lush life är en förbannat bra låt. Som en pansarkula som tar sig igenom allt.

Annars, då?

De bästa plattorna? Här kommer de som gjort störst intryck på mig. Givetvis av plattorna jag hunnit lyssna på. Det finns antagligen väldigt många bra plattor som gått mig förbi. Plattorna här nedan är ej rangordnade inbördes. De har bara helt enkelt varit bra.

Florence + The Machine – How big, how blue, how beautiful

The Libertines – Anthems for doomed youth

Elin Ruth – Christmas is a drag

Anna Ternheim – For the young

Jason Isbell – Something more than free

Lana Del Rey – Honeymoon

Mumford & Sons – Wilder mind

Bill Fay – Who is the sender?

Van Morrison – Duets: Re-working the catalogue

Joel Alme – Flyktligan

De bästa låtarna?

Här nedan kommer några av dem.

Kodaline – Everything works out in the end

Kitok – Halleluja (krossa eller krossas)

Marigold – Allt kommer bli bra

Jack Moy & Glöden – Drugs and other stuff

Mumford & Sons – Ditmas

DutchParty – Lucky with you

Sivert Hoyem – Sleepwalking man

Some peace of mind – Van Morrison, Bobby Womack.

Mild blood – Broken Back.

Frozen Pines – Lord Huron

Saknar du mig? – Emil Jensen

Anywhere Loud – Imperial State Electric

Out of the woods – Ryan Adams

 Och här nedan är en lista med nämnda låtar samt ytterligare några som jag ofta har lyssnat på under 2015.

 Och som en liten bonus, en spellista som jag sammanställt utifrån tidningen Sonics årsbästalista.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB