Startsida / Inlägg

Bra fotboll, vad är det? Och Ronaldo tycktes plötsligt mänsklig

av henryd

Bra fotboll, vad är det? Egentligen? Det ligger ju i betraktarens ögon, men ibland blir det för abstrakt, luddigt och konturlöst. Det finns inga parametrar att förhålla sig till.

Jag antar att det är därför som det ofta slutar i en väldigt förenklad diskussion – vinner man så är det bra fotboll, förlorar man så är det dålig fotboll.

Det är som straffdiskussionen jag hade med Ekwall och Lundh för några år sedan. En straff som går in är en bra straff och en straff som inte går in är en dålig straff, tyckte de.

Jag ansåg och anser fortfarande att det finns fler nyanser i frågan. Jag kan slå en straff på ett väldigt bra sätt, men ändå missa. Eftersom det också finns en målvakt som kan göra en ännu bättre prestation.

Men betyder det då att straffen som helhet är dålig, trots att prestationen (själva aktionen) är bra?

Resultatet är alltid styrande för hur man uppfattar utkomsten av något. Så klart.

Men för mig är det inte enbart resultatet som styr min uppfattning.

Vinna till varje pris, nej tack.

Snarare vinna på sina egna premisser.

Och spela på ett sätt som i längden ökar sannolikheten för att vinna.

Som spelare kunde jag aldrig fullt ut njuta av en seger som tillkom efter uselt spel och där motståndarna egentligen borde ha vunnit. För jag förstod att det inte håller i längden.

Som tränare måste man ha en tydlig bild av hur man vill agera ute på planen. På hur man vill att matchen ska se ut. Och det är utifrån den bilden som man sedan bedömer hur bra match man gjort.

Som åskådare styrs man många gånger av mer godtyckliga faktorer.

Jag har inte sett alla matcher hittills i EM, men jag har sett väldigt många. Och det lag som spelat den mest flödande fotbollen är Portugal. Men Portugal har inte vunnit någon match än. Betyder det att de spelat dålig fotboll?

Igår bommade Ronaldo en straff i slutskedet av matchen. Och det slutade 0-0. Om Ronaldo hade gjort mål och Portugal hade vunnit matchen, hade Portugal plötsligt då gjort en bra match?

För första gången kände jag kraftiga sympatier med Ronaldo. Han har annars inte varit min favorit. Men igår kände jag med honom. Jag vet inte riktigt varför, men han kändes…mänsklig.

Sverige, då? Äh, det mesta är sagt och skrivet. När inte Zlatan är magiskt bra – som han varit i många matcher de senaste åren – syns det mediokra hos övriga tydligare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB