Startsida / Inlägg

Hem med tunga sinnen

av henryd

Buss hem från Gävle och det är med tunga sinnen som vi gör resan. Förluster tär på en.
Vi fick alltså stryk av Gefle. Som dittills bara hade vunnit en match.
Det var en sak vi pratade om innan matchen, under uppvärmningen, att vi ville förstärka deras känsla av jävligheter. Och att vi skulle göra det genom att vinna dueller, vilja sätta press på dem och vinna andrabollar. Och sedan låta dem jaga bollen.
Visserligen hade vi ett stort bollinnehav, men fotboll handlar ju också om vad man gör med det där bollinnehavet.
Och Geflespelarna var stundom hetare än oss in i dueller och vann stundom fler fifty-fifty-bollar än vad vi gjorde och hemmalaget gick fram till 2-0, hade bud på 3-0. Det var ju inte så vi skulle förstärka deras känsla av jävlighet.
Vi malde dock på och Gefle föll in i en passivitet som vi kunde utnyttja och vi var ofta nära deras straffområde. Där saknade vi emellertid beslutsamhet och hänsynslöshet, men Romario och Ismael hittade till slut nätet och vi kvitterade och då var känslan att vi hade vägt tillbaka matchen till vår fördel.
Vi har ett grepp om spelet i början av andra halvlek, men det blir inte så konkreta målchanser av det, vi spelar ofta för sakta och omständligt och Gefle hinner hem med sitt försvarsblock, men David har i alla fall en boll i ribban och det är en hel del nästan-situationer. Å andra sidan tror Gefle på det varje gång de är inne på vår planhalva och Johan Bertilsson är ytterst nära att göra 3-2.
Men så blir Viktor Elm justerad och strax därefter gör vi vårt tredje byte. Två minuter efter det signalerar Viktor Agardius för byte, befarad knäskada!
Vi har dock inga fler byten kvar att göra och vi spelar resterande av matchen, sisådär 20 minuter, med en man mindre och Gefle börjar styra spelet mer och våra attacker fastnar nästan hela tiden på deras straffområdesgräns.
Gefle sätter 3-2 och i slutet kontrar de in 4-2.
Mörker.
Middag på hotellet, trevande försök till analys och sedan ringer jag Steglander, han är på Gothia med vårt U 17-gäng och det började bra, med seger mot finska HJK. Efter en fin inledning på matchen handlade det emellertid nästan enbart om försvarsspel för vår del, finnarna dominerade spelmässigt och tryckte tillbaka oss. Men två supermål, varav det ena från halva plan, av Edvin Crona och till det uppoffrande försvarsspel (och en räddad straff!) gav oss segern. Härligt med en resultatmässigt bra start och det är en viktig turnering för våra talanger. Där de får nyttig erfarenhet av att spela bra matcher.
Jag tänker dock väldigt ofta på det här med spelskicklighet. Jag kommer aldrig acceptera tanken att exempelvis ett finskt lag ska vara spelskickligare än vad vi är. Men hur kan vi bryta det? Hur når vi dit?
Samtidigt, bollinnehav för bollinnehavets skull, det är ju inte heller något att sträva efter.
Marcelo Bielsa, det tycks som om jag tänker på den mannen hela tiden numera. Och om ni fortfarande är nyfikna och undrande, i augusti släpps en bok om Bielsa. Författaren, Jed Davies, säger i en intervju angående den kommande boken följande om Bielsa:

Why is Bielsa so special?  After all, he isn’t won a lot of trophies?
JD: Mauricio Pochettino, Gerardo Martino, Dario Franco, Diego Simeone, Jorge Sampaoli, Pep Guardiola – all have taken direct inspiration from Marcelo Bielsa’s way of thinking either in strategy or methodology. Indirectly hundreds and hundreds more unknowingly employ principles that were ignited by Marcelo Bielsa.

At Athletic Bilbao, Newell’s Old Boys and Chile in particular, legacies were left behind him. Newell’s Old Boys even named their stadium after him ‘Estadio Marcelo Bielsa’ and have since hired from a managerial pool of those that represent the same school of thought as Marcelo Bielsa.

To paint Bielsa’s portrait with numbers and lists of achievements would be wrong for this doesn’t consider the knock-on effects in football and it wouldn’t give power to ideas that can transform how an individual can think about the game. Those who have worked with or closely to Marcelo Bielsa are unified in their opinion – Bielsa has a way of convincing others that there is a right and wrong in football, at least in the processes of bringing to life an idea.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB