Startsida / Inlägg

När döden livesänds på Facebook – och det är bra

av katlar

Just ikväll satt jag på en bar i Mission District och snackade med mina polare om en film på Facebook: En kvinna livesänder sin pojkväns död. Det var den andra dödsskjutningen på mindre än 24 timmar med samma tema:  En polisman skjuter ihjäl en svart man.

Det är inte första gången. Hashtaggen #blacklivesmatter har satt polisvåldet i fokus.

Så hur sjutton kan det hända igen? Och igen. Och igen.

Det jag och mina kompisar snackade om ikväll var hur Facebooks livestream och andra sociala medier bidrar till nyhetsflödet. Gårdagens brutala dödsskjutningen av Alton Sterling, 37 i Banton Rouge filmades. Inte bara en gång. Två filmer cirkulerar just nu på Facebook.

Det kommer bli helt omöjligt för polisen att försvara det oerhörda övervåldet och ducka skulden för Sterlings död. Bara timmar efter skjutningen började också ett foto av Sterling, leende och omringad av sin familj, cirkulera på Facebook. ”Få ut det här fotot innan medierna gör honom till en bov”, löd budskapet. Just det. Alton Sterling, kraftigt byggd med glänsande guldtänder, skulle lika gärna kunna porträtteras som en stadig ”thug” om andra foton publicerades. Men många ville annorlunda.

Sedan kom den  lajvsändningen av Diamond Reynolds som tittar in i kameran och berättar att en polis i Minnesota just har skjutit hennes pojkvän med fyra skott. Kameran sveper över den blodiga kroppen i sätet bredvid henne och hon berättar lugnt vad som hänt. Pojkvännen Philando Castile har inte gjort sig skyldig till något annat än en trasig baklykta och blivit stoppad av polisen.

Filmen är fruktansvärd – men sann. Diamond Reynolds förstår att hennes man dör framför ögonen på henne och ber till Gud. I baksätet av bilden sitter deras unga dotter.

Det är too much  – men sant.

Idag har Facebook märkt Diamond Reynolds film med varningstext. Men såklart klickar alla ändå.

Skärmavbild 2016-07-08 kl. 00.36.43

Vad jag applåderar med den här typen av nyhetsrapportering är att sanningen har en så mycket större chans att komma fram. Vi kommer själva bil mer ansvariga för vilka brutala nyhetsbilder vi väljer att se – Facebook kommer först i efterhand att märka upp dem. Men korrupta poliser kommer inte kunna gömma sig och hålla varandra bakom ryggen. Dessutom blir människorna som drabbas verkliga.

Twitter rumsterade om i nyhetsrapporteringen redan under Arabiska våren. Vad Facebook live kommer att tillföra får vi se – tjänsten har inte funnits så många månader. Men rapporten från Diamond Reynolds var så nära den brutala verkligheten man kan komma.

Om några timmar sätter jag mig på ett plan och flyger till Dallas för att rapportera om dödsskjutningarna av fem poliser.

  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB