Startsida / Inlägg

Pokémonhysterin är här – för att stanna?

av katlar
Screenshot 2016-07-12 23.45.34

Det har gått en vecka – och Pokémon-hysterin har slagit i taket. Spelet Pokemon Go, som är gratis, har laddats ner av miljontals människor som jagar söta Pokémon-monster på gator, torg, i badrummet och på jobbet.

Det går att sikta en Pokémon-jägare på långt håll. Bara några kvarter från mitt hus finns en så kallad Pokemon ”hotspot”, där folk samlas. Det trötta hörnet har plötsligt blivit hett.

Det nya spelet med dom gamla välkända figurerna, bygger på tekniken ”augmented reality”, alltså mixad verklighet.

När du kommer till en hotspot för att fånga in din nästa Pokémon ser ser du den verkliga stadsbilden i mobilskärmen och så plopp! – dyker en välkänd animerad figur upp på skärmen. Mix mellan det verkliga och det som bara är fantasi, alltså.

Screenshot 2016-07-12 23.53.11

 

Jag spelar inte själv. Har bara hängt över axeln på en kompis som har drabbats av Pokemon-febern och knappast hinner hem från jobbet innan hon ska ut och samla nya poäng, kämpa sig upp till nästa nivå. Men det jag tycker är enormt spännande är hur ett spel som bygger på augmented reality har blivit en sådan enorm succé.

Screenshot 2016-07-12 23.44.05

I år har alla techjättar satsat på Virtual Reality och nya VR-set har pumpats ut på marknaden. Men spelupplevelsen med en bulking tv på nästan är en helt annan än att springa runt i staden i ett augmented reality-spel. Och kanske är det just här spelframtiden ligger? Ja, inte bara spelframtiden. Det börjar med spel, men snart kommer nya ideér om vad man kan använda tekniken mixad verklighet till. Jag tänker inte försöka gissa nu – men något blir det.

POKEMON-0711-JFK-01

Ett spel som Pokémon Go kopplar ihop människor ute på stan. Du har genast en värld gemensam med en annan Pokémon-jägare du hittar i ett gathörn. Diskussionerna tar fart. Vissa har fått dejting- förfrågningar – det finns många historier om det på sociala medier (kanske inspirerade av trailern för spelet där just det händer, söt tjej möter söt kille under spelets gång).

Mobiltjuvar har också upptäckt spelet. Polisen i Missouri hävdar att folk i full färd med att plocka nya poäng har blivit bestulna på sina mobiler. Tjuvarna visste precis var mobilägarna befann sig – och det var lätt att snappa åt sig telefoner.

Efter supersuccén i USA ska spelet släppas i andra delar av världen – som Sverige. Men det dröjer.

Problemet har varit att spelet kraschar – servrarna har helt enkelt brutit ihop för att så många spelar. Och ni vill man avvakta Europa-släppet tills man har allt i ordning.

Men den som är nyfiken och inte kan bärga sig kan ju komma hit till US of the A, eller åka till Australien eller Nya Zeeland där nya speltrenden också slagit rot. Eller följa Effies instruktioner. 

  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB