Startsida / Inlägg

Kan en app lösa problemet med polisbrutalitet?

av katlar
FERGUSON, MO - AUGUST 13: Demonstrators, protesting the shooting death of teenager Michael Brown, hold up signs after they were ordered off the street on August 13, 2014 in Ferguson, Missouri. Brown was shot and killed by a Ferguson police officer on Saturday. Ferguson, a St. Louis suburb, has experienced three days of violent protests since the killing. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Förra veckan satt jag med på en demo.

Kids från fatttiga områden i Minnesota hade bjudits in till Silicon Valley för att få en inblick i tech-världen och besöka jättar som Google, Facebook och Youtube. Tanken är att de ska inspireras att plugga teknik på universitetet, kanske bli nästa generations Mark Zuckerberg och Sergey Brin.

Tonåringarna fick också lektioner i hur man skapar, pitchar och genomför en ny tech-idé som löser problem. Bakom initiativet Silicon North Stars ligger Steve Grove från Google News Lab, själv från Minnesota.

Minnesota hamnade i strålkastarljuset i somras när Philando Castille skjöts till döds av en en polis. Dödsskjutningen fick enorm spridning eftersom Castilles flickvän Diamond Reynolds gick live på Facebook samtidigt som hennes pojkvän dog i sätet bredvid henne. Castilles död – han hade stoppats för en trasig baklykta – blev också startskottet till nya, intensiva diskussioner om polisbrutalitet mot svarta.

Uppgiften som tonåringarna från Castilles hemstat fick i knät handlade om att ta fram en techlösning på problemet med polisbrutalitet och rasmotsättningar. Stor utmaning – ja. Men tonåringarna skred till verket och den här kvällen presenterade de sina idéer.

IMG_4558

– Jag är inte rädd för polisen, inte än. Jag är fortfarande för liten för att de ska se mig som ett hot, sa Ameer Storay, 13.

Han och hans team hade tagit fram  ”Just in case”, idén om en kameraknapp som fästs på kläderna och som börjar filma med ett enkelt fingertryck. Enklare än att göra som Castilles flickvän Diamond Reynolds, som fiskade upp sin mobil och började filma, förklarade barnen.

En annan idé som presenterades skulle ge poliser en chans att tänka efter innan de drar vapen.

– Behöver man verkligen ett vapen när man stoppar någon för en trasig baklykta?,  undrade en tjej som pitchade idén framför juryns tre domare.

Teamets idé – Lock it! – handlade om att handskfacket i polisbilen, där vapen förvaras, inte öppnas förrän polisen talar om för det automatiserade systemet att det verkligen är hett läge. Det skulle ge poliserna chansen att tänka till, menade tonåringarna.

Ett tredje team lanserade appen Connect, som kopplar ihop poliser med människor som bor i området.

– Man ska göra roliga saker tillsammans, ha roligt och lära känna varandra, förklarade Connect-grundarna.

Silicon Valley får ibland kritik av utomstående för sin eviga tro på att teknik kan lösa alla världens problem. Det snackas om en Silicon Valley-bubbla där välbärgade techisar löser sina egna problem, med skygglappar för resten av världen.

Därför var det var uppfriskande att höra vad svarta Minnesota-tonåringar har tankar kring polisbrutalitet, ett problem som knappast är personligt för en traditionell techie i Silicon Valley.

Melinda Briana Elper, en av domarna i juryn, har grundat Change Catalyst, ett företag som jobbar med mångfald i techbranschen – genom utbildning, mentorskap och finansiering.

– Det finns inte en app för varje problem på klotet. Men helt klart – vi behöver ideér från alla delar av världen, förklarar hon.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB