Startsida / Inlägg

Jag fyller år

av Sanna Lundell

och har precis vinkat av sista familjemedlemmen efter toscansk bönsoppa och fransk chokladtårta och fina presenter. En riktigt rörande liten dag. Inledningsvis tårta på sängen (haja grejen att ha en unge stor nog att baka i hop en tårta i ett nafs):

jag fyller år.JPG

Sen lååååååång frukost framför Ice Age 3 i soffan med min lilla sjukling till tvååring. Pyttebakis, men stolt över att jag på riktigt gick över till mellanöl 23.00 i går när jag och mina bästa bästa tjejer snackade sönder Cadierbaren på Grand Hotel i går. Då är man 33. Vuxen och grann. 

Vid lunch drog jag upp mig själv ur soffan och började baka och laga mat som en sån där fransk sensuell hemmafru med förkläde och allt. Gick så i gång på maten liksom.  Höll på och mortlade nötter, och smälte 85 procentigchoklad och hackade savoykål, färsk salvia, grillade en majskyckling och smörade formar och hade mig. Av allt detta sensualiserande blev en gudomlig toscansk bönsoppa och en ganska lyckad (ok, med tanke på att jag är en en USEL bakerska, så blev den faktiskt fab) fransk chokladtårta med hackade valnötter och dyr chokladglasyr.  

Tog inga bilder för jag var så jävla kladdig hela tiden, men ni är ju så duktiga på att visualiera inom er, så här har ni den toscanska bönsoppan:

Från början var det här ett mycket krångligt recept, men min mycket kloka och effektiva mor förenklade det så att soppan inte bara blev otroligt god utan också otroligt enkel och snabb:

Hacka två gula lökar, fräs i en rejäl klick smör i en tjockbottnad femliterskastrull.

I med ett och ett halvt paket bacon skuren i små fina bitar. Obs, här tar ni ett bacon som är rökt på riktigt och inte bara rullat i nån E-skit med röksmak.

Nu häller ni på tre liter vatten och smular i 6 hönsbuljongtärningar. Låt koka upp.

Dags att skära ett fint savoykålshuvud i munsbitar och ösa ner i soppan. Obs, ett helt kålhuvud ska det vara, det låter och ser sjukt mycket ut, men det är precis lagom.

Koka till kålen är mjuk. 

I med en hel kruka färsk salvia, hackad givetvis. Svartpeppar och en liten gnutta cayenne ger ett litet sting. En nypa socker tar vi också.

Nu tar ni fram den färdigköpta grillade kycklingen (om ni har tid tar ni en fin majskyckling och grillar själva i ugnen) och skär upp köttet i fina bitar. Här är det viktigt att inte ha med en endaste liten broskknöl. Till skillnad från Anna Anka vet resten av oss att brosk är helt igenom vidrigt och det absolut sista man vill hitta i en tallrik soppa.

Lägg i kycklingbitarna och två burkar sköljda stora vita bönor.

Koka upp, servera i en vacker tallrik, riv över parmesan och NJUT tillsammans med ett gott bröd. 

Nu ligger vi dästa och feta i soffan och kolar Ice Age 3 igen. Helt ok för att vara femte gången jag tvingas se den. Min dotter fick psykbryt nyss för att hon inte hittade sin nyckel.  

Den enda som saknas mig är Carl Hamilton. Han är dessvärre i nån jävla spansk öken och fajtas. 

  • Tjänstgörande redaktör: Alex Rodriguez, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB