Startsida / Inlägg

Har nyss snott ihop en Larb här

av Sanna Lundell

Ni vet den underbara lilla thailändska salladen med fläskfärs (eller kyckling om man helrre vill ha det), lime, fisksås, koriander och en helvetes massa chili. Det blev så gott. Så bra. Så fint.

TYvärr kan jag inte visa er skapelsen, den blev nämligen omedelbart slukad av oss. Men ni är ju så fantastiskt duktiga på att föreställa er hur denna för att inte säga magiskt goda anrättning ser ut i era visuella hjärncentra så det gör ingenting.

Så här gör ni om ni är redo att lämna julmaten bakom er och chocka i gång systemet med nåt fräscht:

Traska med glada spänstiga steg iväg till affären och köp följande:

350 gram fläskfärs av god kvalitet. Mager, kravmärkt och nymald för att vara exakt. Gillar ni inte fläsk, köp kycklingbröst som ni sedan finhackar till färs hemmavid.

2 Charlottenlökar

1 Rödlök. Eller vårlök

1 Knippe pak choi, eller nån anna typ av grön bladgrönsak 

Gurka

Osaltade jordnötter/chachewnötter

Röd chili

Fisksås

Lime

Mynta

Vitlök

Råsocker

Cayennepeppar

När ni kommer hem rör ni ihop dressingen. Juicen från en pressad lime, 4 tsk fisksås, 2 tsk råsocker, 2 finhackade vitlöksklyftor, en halv tsk cayennepepparpulver, 1/2 hackad röd chili. Rör i liten skål. Låt stå.

Nu sköljer, skalar och finhackar ni gurka, rödlök, pak choi (eller annan grön bladgrönsak), andra halvan av den röda chilin, korriander (hel kruka) och några färska myntablad och lägger i större skål.

Värm ni på en wok- eller stekpanna. Skitvarm ska den bli. Hacka charlottenlökarna. I med ett par matskedar neutralsmakande olja i pannan och fräs fläskfärs, carlottenlök tillsammans med ett par msk fisksås.  Woka/stek i en sisådär 7-8 minuter, tills färsen blir grynig och fin. Lite torr nästan. 

Blanda allt i storskålen med de hackade grönsakerna, häll på dressingen och toppa med en rejäl näve hackade jordnötter.

Nu smaktestar ni. Den här rätten ska vara en perfekt kombination av salt, sött och syrligt och starkt. Saknas salt – i med fisksås. Saknas sött – i med lite socker. Starkt – i med mer chili. Ja, ni hajar. 

Server amed ris eller bara i färska isbergssalladsblad som en smårätt.

SHIT VA GOTT. Ni kommer dö. 

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB