Startsida / Inlägg

Satt och tänkte på nån skit

av Sanna Lundell

som jag blev galen på. Men som nu är raderat ur hjärna pga kvittosortering. 

Jag svarar på frågor i stället:

”hej sanna! jag undrar om du har blivit riktigt starstruck någon gång, vem var det? har du någon förebild, vem? favorit film?”

Japp, när jag var bakom den orangea scenen på Roskilde och var en meter från Mikael Stipe i REM. Fick pappret med texten till Its the end of the world as we know it. Var nära att svimma då. Har varit väldigt nära Bono också, det var mighty. Och Evan Dando i Lemonheads. Då blev jag nervös och larvig. 

”Oki. Sex, Kärlek Och Relationer. Gud Eller Inte. Trohet Eller Inte. Hur Viktigt Är Det ? Tabun. Rosenbad Och. Rosor Och Bad . Globalt : )”

Gud. Trohet som jag tolkar som att följa överenskommelser, inte att vara monogam. Därmed ej sagt att jag är polygam. Jag är en one womens man, och skulle inte vilja att min partner låg runt. Vill han det så är han fullt fri att skapa ett liv med någon mer likasinnad.  

”Hej Sanna. Hur ofta går du på ACOA-möten? Och så en sådan tråkig och ytlig pissfråga, men hur håller du dig i form? Bra gener?
Äter du smågodis eller är det mycket ekologiskt hemma hos er?
Och en sista fråga: När du pratar om bristen på att lyckas med uppfostrade barn.. Jag har själv en 2,5 åring hemma och tänker då och då, hur fostrar man barn? och för vems skull? För att andra inte ska tycka att dem är dryga i affären? Och borde man kanske bara skita i det, då barn ändå tar över sina föräldrars värld.?
DU är toppen. kram till dig.”

Jag går på möten när själen skriker. Så det är lite olika. Men en gång i veckan försöker jag komma i väg. Jag är ju hos min häst typ fyra dagar i veckan. Rider inte så mycket nu (pga unghäst), men mockar, promenerar med henne och rör mig så mycket jag kan ändå. Annars yogar jag gärna och simmar när jag hinner (nästan aldrig). Jag äter smågodis i bland. Försöker köpa så mycket som möjligt ekologiskt, men orkar inte med massa principer och så. Käkar det jag är sugen på. Det är knepigt det där med fostran. Man har ofta så otroligt höga ambitioner, man vill ju ge sitt barn allt och mer ändå. Emellanåt står man ändå där som en sämre version av sina egna föräldrar och känner sig totalt missanpassad. Jag har begränsat min fostran till följande visoner: jag vill att mina barn känner sig älskade, att de får lätt att älska, att de känner sig respekterade och därför respekterar andra. Att de blir nyfikna, kunskapstörstande och glada i livet. Att de slipper känna skam.  I övrigt får det gå som det går. Tack för att du tycker att jag är toppen. Det värmer att läsa. 

”Hur gör du för att hinna med allt hemma. När du jobbar så mycket? Både jag och min make jobbar heltid. Ändå tycker jag aldrig att vi hinner ikapp med städning, tvätt och alla jävla högar. Ska någon hälsa på så får jag spader och skyfflar in allt i klädkammaren. Damma gör jag väl typ två gånger om året. hur fan gör alla andra som har så gnistrande rent jämt???? Hos oss är det välstädat en halvtimma i veckan. Ändå är jag rätt hård mot tonåringarna att hjälpa till. Vi har veckochema om vem som ska göra vad.”

Jag är i lite samma läge. Hos mig är det städat typ 1 gång i veckan i några timmar. Men sen i höstas så har jag jobbat hårt med acceptans. Jag skiter i högarna. Jag skiter i stöket. Jag går en runda varje kväll innan jag går och lägger mig. Plockar det värsta, tömmer diskmaskinen och går igenom badrummet/tvättstugan. Sen städar jag ordentligt en gång i veckan. På fredagarna helst, så att det är fint när vi alla är hemma. Men sen får det se ut som det gör. Om jag kommer hem till en polare som har stökigt så skiter jag ju i det. Så varför skulle folk bry sig om att det är crazy bananas hos mig.Det måste inte vara tipp topp. Om man inte älskar att städa och plocka, för det finns det ju folk som gör. Jag är inte en av dem. Jag är hellre i stallet än står och manglar lakan och ställer ställer saker i mitt hem i vackra rader. Sån är jag. Och så är det med det. 

”Planerar du att skriva längre texter, t ex bok av något slag?
Planerar du i så fall ett samarbete med din pappa?
Hinner du läsa? Vilka böcker har du i så fall läst på senaste tiden?
Vilka böcker skulle du vilja läsa/planerar du att läsa?
Jag gillar din blogg! Fortsätt så!”

Jag vet inte om det blir några längre texter. Vi får se. Det lockar ibland. Men jag vet också vilken ansträngning et är att skriva. Inget samarbete med min far inplanerat. Läste just ut Margerite Duras Anteckningar från kriget. Är galen i henne sätt att berätta. Det hon skrev är fulländad konst i mina ögon. Läser också Den mörka hemligheten, en bok om anknytningspsykologi av Dan Josefsson och Egil Linge. Parallellt läser jag då och då i Den unge Stalin som jag har så galet svårt att ta mig igenom. 

”Hur ofta träffar du din man?”

Haha, det beror på. Rätt ofta. För det mesta dagligen. När han inte är utomlands och jobbar och jag är hemma. 

Hur får man betalt för sin blogg när man som du har den här på aftonbladet?
Har du betalt per inlägg eller du har en ”fast” lön för att du är anställd bloggare?

Du som är skribent och duktig med pennan borde kunna trycka fram minst ett inlägg om dagen….. tycker jag….
🙂

Jag fakturerar en fast summa varje månad för att blogga här, har inte reglerat i kontrakt hur många inlägg som ska göras. På mama hade jag en så kallad trappa. Mer cash ju fler läsare. Och minst fem inlägg/vecka. Men jag håller med, klart jag ska skriva fler inlägg. Jag har varit lat under hösten. Eller lat och lat. Haft mycket annat. Bloggen betalar inte i närheten av det jag behöver för att betala hyran.   

”Hej!
Jag är själv småbarnsmamma med hästar, och tiden är ofta en bristvara. Likaså det dåliga samvetet. Jag är nyfiken på hur du fördelar din tid, med arbete, barn och häst? Hur är det upplagt i stallet där du hyr in din häst? Ingår mockning och fodringar, hur många dagar är du där och sköter du bara om din häst när du är där eller är det kollektiv? vore intressant och kul att veta hur du resonerar kring detta då jag kan ibland känna att andra småbarnföräldrar tittar snett på mig för att jag inte är hemma med familjen varje kväll utan är i stallet ibland. 
Jag har bott själv i treår med ett barn, stort hus som är vedeldat, två hästar hemma, några katter, en hund och heltidsjobb! Det var tungt men gud vad jag har lärt mig och vilken stark person jag är nu! Mitt barn har hjälpt mig vara stark och att bo såhär är livskvalite för mig, att vakna på morgonen och titta och se mina hästar gå där och beta, det är livet det! Nu har jag träffat kärleken och nu börjar en ny fas i livet, spännande!
Tack för en bra blogg! Skriv gärna mer om dina tankar! ”

Min häst går på lösdrift. Hon är ju bara två, snart tre och jag ville ge henne en bra start med mycket rörelse, stor flock, andra unghästar att leka med, fri tillgång på hö och daglig tillsyn. Lösdriften är otroligt välordnad och ingen nödlösning för att kunna hålla häst billigt. Ligghall, skog, stora ängar och fräscha foderbord. Alla hästägare hjälps åt att mocka ur, så att det alltid är rent. Otroligt glad att jag hittade det här stället, för nu slipper jag dåligt samvete om jag inte kan åka ut en dag. Samtidigt kan jag ta med mig barnen till stallet. Vi har ett varmt fikarum där de kan sitta och kolla på film när jag tränar Ninna eller mockar eller vad jag nu gör. Jag har en skitbra medryttare som hjälper mig några dagar i vekan och när jag reser bort. Dessutom är stallet en energikälla för mig. Det är mitt gym, min terapi och min fest. Jag är med mina barn, jobbar och är i stallet typ. Hinner inte så mycket mer, men det är så jag vill ha det just nu. Inget att hålla på att ha dåligt samvete för. Folk som inte har häst eller rider fattar inte innebörden av det, så lyssna inte där. 

Fortsättning följer….

  • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB