Startsida / Inlägg

Ge plats för nattens djur

av Sanna Lundell

Vi har ingen aning om huruvida Olof Palme hade någon koll på om det är skillnad på rosé och rosé. Förmodligen inte. Det har däremot vår vän Viggo Cavling, ”Tjejer ni dricker saft”. Vi har inte heller någon aning om vad det är som får Bert Karlsson att med äkta gnista uttala sig om den rådande ungdomsarbetslösheten efter Reinfeldts ganska lama tal om hur Moderaterna fortfarande är Sveriges största arbetarparti (vilket bara är en retorisk båge). Vad som däremot gör oss helt bergtagna är det uppenbara i magin som infinner sig när solen går ner i havet bakom Visbys medeltida ruiner. Det är nu det börjar. Nattens djur vaknar inom oss. Människor möts bortom partitillhörigheter, klangränser och åldersbarriärer. Nu vågar vi vara oss själva lite mer. Bortom onödiga idéer om vilka vi ÄR och vilka vi borde VARA.

Almedalen är Sveriges alla problem sammanpressat i en smörgås. Vi har fått span på alla dessa klaner av oliktänkande som under den här veckan sällan möts, de håller sig till de sina, lyssnar till sina likar, raderar alla andra differentior ur programmet. Rosévinet har fått motstå hård kritik och agera skämskudde enligt svensk måttlighetsmanér. Men allt från rasister till ultraliberala miljöpartister, via bankdirektörer och hotellstäderskor har alla ett utrymme i Almedalen. Vi kallar det rosésolidaritet. När natten sänker sig spelar vi plötsligt på samma arena. Slipsnissarna flätas ihop med miljöivrarna och Dagmarkoftorna. Efter 20.00 minglas det med de mest otippade. Slipsarna åker av. Samtal som aldrig annars skulle äga rum, äger rum. Alla får plötsligt plats. Vi är aldrig så mycket Miss Li som just nu: ”Här kommer natten. Di, di, di, di.”

Dagen powerkvinna 1: Ana Maria Corazza Bildt! Hon kämpar för bättre mat och europakunskap åt svenska folket! Vi oroar oss över att Ann satt sönder denna italienska späda figurs knä.

bild

 

Dagens powerkvinna 2.

Katerina Janouch: Aktuell med nya romanen Nattsländan! ”Jag är här och möter mina läsare och har en skrivskola på twitter: #skrivjuli. Jag stöttar alla ensamma själar som kämpar med sitt skrivande. Ägnar sommaren åt att skriva i stället för att förstöra kroppen med alkohol och sola sönder sig.”

Bild 2013-07-03 kl. 20.23
  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB