Startsida / Inlägg

Stamfolket

av Sanna Lundell

Stamfolket.

Almedalens tredje dag. Miljöpartiets Gustav Fridolin höll tal och uppmärksammade underbart nog det antidemokratiska fängslandet av Dawit Isaac. Vi har också ätit frukost med män i dreadlocks som pratat sig varma om bilpoler. Vi har försökt lösa den europeiska ungdomsarbetslösheten med översmarta kvinnor med patos. Vi har återigen jublat åt Gudrun Schyman (vi älskar den här kvinnan, ja) när hon dissat partiledare utan minsta insikt om könsmaktsordningen.

 

Men det vi framförallt har fått span på under tisdagen är Dalens, för ett otränat öga, mycket oliktänkande besöks-stammar. Passionerade individer som under en rusig vecka innanför Visbys murar gör allt för att tända sin bengaliska eld i de främmande stammarnas ögon. Sett och saxat:

 

Hipsterstammen, alla dessa skäggprydda, surdegsbakande folks som av någon för oss outgrundlig anledning har börjat uppskatta politik (eller är det gratis-rosén). En annan tydlig gruppering är ”Vi-som-ska-rädda-världen-folket”, som utgör en växande skara av Almedalsbesökarna. De vill att vi alla ska få upp ögonen för allt från barnfattigdom till det hållbara resandet. I Almedalen är ingen röst för stor eller för liten.

 

En gryende, om än ganska otippad röst är I Almeedalen är Antialkohol-gänget. IOGT-NTO, Systembolaget, IQ och Bris mfl lyfter alkoholfrågan, vi får inte längre blunda för att alkoholkonsumtionen är en stor risk för vår hälsa. Sen har vi Företags-minglarna med siktet inställt på dolares som tror att allt är en enda stor kindpussar-konferens. Vi har också Media-stammen, Rasist-stammen och Vårdarna. Herregud vad med vårdande instanser som är på plats och vill tala om just sin unika modell. Vi har aldrig känt oss så nära långvården som här. Och vi har sällan känt oss så långt bort från de oliktänkande.

 

Stammarna är identifierade, nu vore det på tiden att de möts och slutade existera på metanivåer. Livet är kort. Almedalen är en lyxhippiefierad fristad för alla som inte har fribiljett till maktens innersta rum. Eller som Gustav Fridolin sa något träffande i sitt tal om upp- och nedvända världen, ”Almedalen är inget annat än en Huldsfredsfestival.” Vi tycker att det är vackert så.

 

Dagens powerkvinna 1: Jenny Strömstedt. Var: Primes obligatoriska eftermiddagsmingel (det är ingen myt kan vi nu avslöja, alla är här!). ”Varför gnälla på att Almedalen håller på att bli för stort, hela tanken är ju att alla ska få vara med. Hur skulle det se ut om någon exkluderades?”

jenny

Dagens powerkvinna 2:Ståupparen och programledaren Karin Adelsköld sällan sig till skaran ”Antialkoholgänget” håller sig borta från rosévinet. ”Om man inte dricker orkar man gå på avancerad yoga i en ruin och minnas allt som sagts under kvällen. Jag är ett vandrande vittne här i Almedalen.

karin

Dagens hunk: Förgrundsgestalten och världsförbättraren Navid Modiri som var agerade förband med sitt Navid & Gudarna inför Gustav Fridolins tal.

navid
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB