Startsida / Inlägg

Nu har jag sett Belindas program

av Sanna Lundell

och jag måste dessvärre hålla med i den kritik som riktats mot henne.

Varför kunde hon inte bara ägna sig åt att vara ledsen för att feminismen är så splittrad. Att kvinnor i vanlig ordning uppmuntras till konkurrens och inte samarbete. Varför ska vi slåss om vilken feminism som är rätt eller fel? Håna hen och toplessbaderskor genom att så tydligt visa hur obekväm hon är.

Och det här med att Belinda blandar i hop biologiskt med kulturellt och socialt kön när ingen som hon intervjuar gör det. Självklart finns det biologiska skillnader mellan flickor och pojkar. I hjärnan och på våra kroppar. Men Martin Ingvar säger ju precis i början att de individuella skillnaderna i hjärnan hos honom och henne är större än ”könsskillnaderna”. Tantaloran på ”hen”-dagiset var ju också supenoga med att de jobbade med det sociala/kulturella könet. Inte ens på de genuskurser jag läste på universitet hävdades det att det inte fanns några biologiska skillnader mellan pojkar och flickor. Däremot att de kulturella/sociala könen kan påverkas så att kvinnor inte längre ses som det ”andra” könet, de svagare individerna, objekten, bihangen och männen som norm.

Jag är inte ett dugg vilse i min feminism. Tvärtom. Fittstim öppnade min värld på 90-talet och jag har sedan den som varit stolt feminist. Att ifrågasätta feminismen är för mig som att ifrågasätta demokrati. Jag förstår inte vad Belinda vill?

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB