Startsida / Inlägg

Jag behöver inte svara på SVT:s nonsens när smarta tittare gör det åt mig

av Tobbe Ek

SVT:s högsta nöjeschef, eller som det heter på märkligt public service-lingo ”programbeställare Underhållning” Peter Nyrén säger bland annat så här i vår artikel om de katastrofdåliga tittarsiffrorna:

– Vi gillar att det finns höga förväntningar på Melodifestivalen. Det ska det naturligtvis finnas på Sveriges största underhållningsprogram. Men den krisbild och höga tonläge som nu kännetecknar rapporteringen får ändå betecknas som något av en mediehysteri – som också visar sig återkomma med viss regelbundenhet från vissa håll. (—) Vi har fullt förtroende för redaktionen och teamet bakom programmet och ser fram emot en rafflande slutspurt mot finalen.

Jag hade tänkt svara på Peters uppenbara brist på respekt för tittarna och oförmåga att förstå när fingertoppskänslan helt förlorats av Melodifestivalens redaktion, och tydligen kanske också hos den högsta nöjesledningen på SVT.

Men så insåg jag att jag inte behöver svara. För det gör Melodifestivalens tittare väldigt bra själva.

Schlagerprofilernas Ken Olausson har skrivit en mycket läsvärd och intressant krönika om hur SVT tycks leva i förnekelse över sitt usla jobb. Läs den.

Och det är i kommentarsfältet till den krönikan som jag hittar det svar som jag nu alltså inte behöver skriva själv till Peter Nyrén och Anette Hellenius. För signaturen ”Johan” skriver så här:

”Sedan tycker jag det känns i Tobbes intervju med Anette Helenius att hon är pressad, och tycker att Tobbe är en störig jävel som ska komma och förstöra festen med sina jobbiga frågor – inte helt värdigt en public service-representant. Och den där formuleringen om den ständigt återkommande mediehysterin – snacka om att bita den hand som föder en. Kvällstidningarna (där väl Tobbe är den journalisten som brinner allra mest för melodifestivalen, och därför också ställer höga – och rimliga – krav/frågor) har ju en stor del i att det snackas och rapporteras så mycket om melodifestivalen – vilket festivalen under 2000-talet knappast har dragit nackdel av…

Nej, de borde rannsaka sig själva ordentligt och göra något drastiskt vad gäller innehållet – tre år till med sånt här bös så kommer Christers gloria att vara rejält på sned när han slutar (även om det inte är han som är ansvarig för innehållet så är det ju han som folk förknippar med evenemanget – ingen vet ju vem Anette Helenius är liksom).”

Tack Johan, för det inlägget. Intervjun med Anette som ”Johan” hänvisar till är denna nedan:

Och Johan skriver ytterligare en viktig sanning. Den att Christer Björkman inte är inblandad alls i innehållet. Han håller på att trappa ner sitt arbete med Melodifestivalen inför det planerade avslutet om tre år.

Han är bara ansvarig för tävlingen och har så varit de senaste åren. Så de som skriker på att Björkman bör avgå tänker inte riktigt hela vägen.

Han är ansvarig för att Melodifestivalen har producerat så många hits som tävlingen gjort under 00- och 10-talet. Han ska ha all cred för det. Men om inte innehållssidan av programmet förbättras är risken stor att Björkmans rykte kommer svärtas ned rejält och oförtjänt innan han slutar om tre år.

 

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso carola david lindgren David Lindgren esc Henric von Zweigbergk loreen mede melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB