Startsida / Inlägg

SVT presenterar artisterna 27 november

av Tobbe Ek

Nu är det en vecka kvar tills SVT presenterar nästa års 28 tävlande akter.

https://twitter.com/svtmelfest/status/1063530446510833664?s=21

Vår silly season schlager-lista på Aftonbladet innehåller just nu tolv klara namn och tre högaktuella men givetvis har SVT fler artister än så som är klara.

Men med största sannolikhet inte alla ännu. För Christer Björkman och kronprinsessan Karin Gunnarsson handlar det om att lägga ett pussel, inte bara hitta 28 bra låtar utan det måste vara spridning i genrer och olika typer av artister som kan locka en stor och bred tv-publik.

Det gäller att få till fyra starka deltävlingar, med en blandning av nya okända artister som kan få sitt genombrott (tänk Wiktoria Johansson 2016), etablerade artister som kan locka till tittning bara på sitt namn (tänk Måns Zelmerlöw 2015), och intressanta personligheter som kan göra att folk blir intresserade av att veta mer, och kanske tänker ”hur i helskotta ska det här låta?” (tänk Samir & Viktor 2015, Edward Blom 2018).

Bland dessa 28 vill SVT ha kanske 5 potentiella vinnare. Inte fler, för då kan låtar som skulle kunna bli stora framgångar istället drunkna i utbudet och inte få det genomslag de förtjänar. Samtidigt vill de givetvis ha fler än fem låtar som kan bli hits. Ett bra år kan det vara uppåt 14 låtar som får ett hyfsat långt liv på listorna. Men det betyder inte samma sak som att de är vinnarkandidater. Samir & Viktor till exempel, har haft stora listframgångar med sina tävlingsbidrag, men de har aldrig ingått bland SVT:s potentiella vinnare de aktuella åren.

Svårast att få till brukar vara de ”stora namnen”. Artisterna som är etablerade utanför tävlingen och som kan locka tittarna till tv-apparaterna bara genom att ställa upp. Dessa måste Björkman ofta lägga stor energi på att övertyga och de brukar ofta inte bestämma sig förrän de sista dagarna före presskonferensen.

Och inte förrän Björkman och Gunnarsson har fått de namnen helt klara så kan de lägga färdigt pusslet i övrigt.

Så just nu kan det antas vara ganska bråda dagar i SVT:s korridorer, när låtar ska sys ihop med artister i sista minuten, när ett stort namn plötsligt känner att hen hittat rätt med sin låt. Är det då en stor ballad så kanske Björkman & co behöver välja bort en annan stor ballad med en mindre etablerad artist för att de inte ska krocka. En sån låt som plockas bort kan sen mycket väl återkomma ett annat år.

Och vi på Aftonbladet då? Jo då, vi jobbar på för att försöka nosa reda på fler namn före presskonferensen så klart.

Jag och mina kollegor har väl just nu drygt fem artister till som vi är ganska säkra på ska vara med och tävla, men det går inte skriva artiklar om dem på ren spekulation. Vi måste ha väl insatta källor som kan bekräfta dem.

Så fort vi har det så kommer vi givetvis att publicera dem.

alcazar Benjamin Ingrosso carola david lindgren David Lindgren esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland saade sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB