Startsida / Inlägg

Jobbigt att ha fel…

av Tobbe Ek

Idag skriver vi att Christer Björkman håller en plats i Melodifestivalen för Petra Marklund. Men det som är jobbigt i den texten är att vi också måste ”nedgradera” Magnus Carlsson i vår lista över artister som är klara för nästa års tävling.

Bild 2018-11-22 kl. 13.44.01

Tidigare i veckan rapporterade vi att han var klar för tävlingen, baserat på att flera källor hade sagt det. Men nu har vi fått nya källuppgifter som säger att så inte alls är fallet. Han vill vara med, men SVT har ännu inte gett klartecken.

Så nu är han nedflyttad till den kortare listan över ”högaktuella” igen.

Ibland är det ju så att källor som vi har kontakt med tror sig veta mer än de faktiskt vet. Där är det min uppgift som journalist att så att säga genomskåda det och komma fram till vad som är fakta och var faktauppgiften kommer ifrån. Ibland går man dock på nitar och gör fel.I det här fallet handlar det om något lite enkelt och banalt som en tv-tävling. Men vi kan inte ta lättare på källuppgifter i den typen av rapportering än vad vi gör när det gäller politik, brott och straff, myndigheter.För att kunna publicera en sån här uppgift behöver vi därför alltid två av varandra obereoende källor som bekräftar. Det hade jag i det här fallet, men det visade sig ändå vara felaktigt. Det som stör mig mest är att jag gått på exakt samma nit en gång förut, just när det gäller Magnus Carlsson. Jag minns inte vilket år, det är före ”Möt mig i gamla stan” men efter ”Live forever”, men jag vet att jag har skrivit en artikel där källor hävdade att Magnus Carlsson var helt klar för Melodifestivalen då också.Men det stämde inte. Då heller.Det besked jag har fått nu är alltså att han inte är klar för tävlingen, men samtidigt håller Christer Björkman ett fåtal platser öppna de sista dagarna medan han lägger pusslet över vilka 28 artister som ska vara med. Så på tisdag nästa vecka får vi se om Magnus Carlsson blivit en av dem eller inte.

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB