Startsida / Inlägg

Norge har problem med tonerna

av Tobbe Ek

Norge gör sitt andra rep nu, gruppen Keiino med låten Spirit in the sky. Jojkande Fred Buljo har problem med tonerna i dag.

Alexandra Rotan också. Den här låten är en fanfavorit i årets Eurovision, med en väldigt catchy refräng, men sånginsatserna imponerar inte idag. Bara Tom Hugo levererar sången på ett vettigt sätt.

Foto: Andres Putting

Numret är väldigt anonymt. Jag är förvånad över att Norge inte satsat på att gå all in-galet, eftersom låten är en så typisk Eurovision-låt som blandar jojk och edm med pop. De hade kunnat vinna på att ha massor av rekvisita och ser mer galna ut.

Nu blir det i stället bara en stor axelryckning där de går omkring på scenen i svarta kläder. Även fred Buljos samiska deltajer är så nedtonade i det svarta att de knappt syns, till skillnad från Jon Henrik som sett till att låta sitt samiska ursprung förstärkas i kläderna när han tävlat i Melodifestivalen.

Foto: Andres Putting

Led-skärmarna börjar i en animerad bergsmiljö som möjligen kan föra tankarna till Norge. När Fred jojkar kommer det samiska tecken och sen flyttas de plötsligt ut i rymden. Jag vet inte om de har tänkt något med led-skärmarna eller om det bara handlar om att nån har tyckt att de olika grejerna är lite snygga. För det känns inte riktigt som det hör ihop.

tredje genomsjungningen låter lite bättre, men varken Alexandra eller Fred är hela vägen framme skulle jag säga…

I den ständigt återkommande tävlingen mellan Sverige och Norge är Sverige nog en självklar vinnare i år. Men Norges upptempolåt behövs i finalen, nu är jag orolig över att de kanske inte tar sig vidare dit ens en gång…

alcazar Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Englin Danielsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB