Startsida / Inlägg

Stängda rep, inställda efterfester och uppspelning på förmiddagen – så blir Mello i bloggen

av Tobbe Ek

Det blir ett annorlunda år i år med Melodifestivalen, även här i bloggen. Nästa vecka drar det igång och idag har vi publicerat SVT:s krisplan för hur tävlingen ska kunna genomföras, som ni kan läsa här.

Och för PLUS-läsare, de 17 punkterna för hur SVT ska coronasäkra Mello, här.

SVT:s nya upplägg innebär en hel del förändringar för artisterna och på samma sätt för oss i pressen. Och därmed också för vad ni kommer kunna få för rapporter här i bloggen.

Torr-rep på tisdagar

När SVT inte behöver flytta runt scenen och bygga upp den på nya ställen varje vecka så har man exempelvis flyttat artisternas torr-rep till tisdagarna från att förut ha legat på onsdagarna.

Torr-repen brukar traditionellt sett genomföras i en gympasal eller liknande där scenen tejpats upp och kameror markerats. Nu kommer man i stälelt att kunna genomföra även torr-repet på scenen, men utan tv-fotografer, ljudtekniker och bild-producent på plats.

Låtuppspelning på onsdagar 11:00

Tidigare år har pressen fått höra veckans låtar på onsdagskvällen. När låtuppspelningen istället kommer att ske digitalt för ackrediterad press behöver SVT inte längre ta hänsyn till att man ska hinna resa till respektive stad. Därför kommer man att spela up låtarna redan kl 11:00. Det innebär att jag och Markus kommer kunna tycka till om låtarna i tv-form redan omkring lunchtid på onsdagarna.

Torsdagsrepen stängda för pressen

Torsdagarnas repetitioner i arenan kommer att vara helt stängda för oss i pressen. SVT kommer ha en fotograf på plts som tar stillbilder som alla medier får möjlighet att publicera. Dessutom kommer ackrediterad press också kunna få se en genomsjungning per artist, digitalt. Detta sker inte live, utan dessa videoklipp kommer laddas upp och göras tillgängliga för oss journalister. Det här gör att rapporteringen och bloggandet från torsdagarna helt kommer förändras. Ni kommer inte kunna få några rapporter om hur artisternas första steg på scenen är, om vilka ändringar som görs där och då eller hur de verkar vid sidan av scenen. Vi kommer bara få se ”den bästa” av artisternas genomsjungningar.

Det kommer inte heller genomföras någon artistpresskonferens på torsdagarna. Artisterna ska istället finnas tillgängliga för oss i pressen så att vi kan få korta snack med dem digitalt efter respektive rep.

Fredagsrepen öppna – men på distans

På fredagarna kommer jag kunna följa hela repetitionerna från ett presscenter. Ett fåtal journalister från de största mediehusen kommer kunna vara på plats i anslutning till Annexet, men inte inne i Annexet. Där kommer vi att kunna se repen på videoskärmar. Övriga ackrediterade journalister ska också kunna följa repen på distans via livestreaming.

Fredagarna kommer att inledas med en presskonferens med veckans programledare. Denna kommer att genomföras i plenum, (tänk Folkhälsomyndigheten), utan möjlighet till enskilda intervjuer. Därefter börjar repetitionerna i Annexet.

Under fredagarna kommer vi att kunna ha en fotograf inne i Annexet, men på en hylla med separat ingång och utan någon direktkontakt med artister eller produktion. I fotopoolen ingår ett fåtal fotografer från de största mediehusen och några bildbyråer. Det gör att vi kommer att kunna ha massor av bilder från fredagens rep och genrep här i bloggen.

Genrep fredagar klockan 19 som vanligt

Genrepen kommer att genomföras klockan 19 på fredagarna. Även då har vi fotograf inne i Annexet, medan jag och mina kollegor kan följa repet från skärmar i presscentret.

Efter genrepet kommer artisterna att ha en presskonferens i plenum, en och en i turordning kommer vi i pressen ha möjlighet att i grupp ställa frågor till de tävlande deltagarna.

Lördagens genrep delvis stängt för pressen

Dagrepet på lördagen kommer vi tydligen inte att få ha någon fotograf inne i Annexet, men det verkar som att vi kommer att kunna följa repetitionen, antingen digitalt på distans, eller från presscentret. Det här är lite oklart än så länge. Jag hoppas att det blir av på något sätt, för annars har vi inte möjlighet att rapportera om de sista ändringarna, vad som justerats, strukits eller tillkommit från fredagskvällen inför sändning.

Under sändningen på lördagskvällen kommer vi återigen att få ha en fotograf inne i Annexet, medan jag och mina kollegor kommer följa sändningen på skärmar från presscentret, det är ungefär som det brukar vara under sändningen.

Efterfesten inställd

Efter att tävlingen är avgjord kommer en presskonferens hållas. Återigen ges inga möjligheter till enskilda intervjuer utan presskonferenserna hålls i plenum, artisterna medverkar en och en efter varandra.

Och sen är det helt slut. Inga efterfester. Ingen baluns. Var och en av artisterna väntas gå hem till sitt. Eller snarare till sina hotellrum. Där får vi väl se hur o-efterfestigt det faktiskt blir och vilka som inte kan hålla sig från stort firande även i coronatider.

 

Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo eric saade esc Henric von Zweigbergk John Lundvik Lina Hedlund Lisa Ajax loreen melodifestival Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson ryssland sanna nielsen schlager zweigbergk
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB