Startsida / Inlägg

FELTÄNKT, SVT – Tre anledningar: Därför borde ni gjort helt annorlunda

av Tobbe Ek

Nu har jag sovit. Och hunnit vakna. Och funderat lite.

Jag säger det igen. Jag älskar ju Linda Bengtzing. Hon vet hur man underhåller en publik. det var absolut inte henne jag störde mig på i den ”mellanakt” som visades för arenapubliken under genrepet igår kväll.

Det var känslan av hur fattigt det kändes.

Foto: Robin Lorentz Allard

Sen dess har typ ett gäng personer, i och kring produktionen, hört av sig till mig och andra runt mig för att liksom försöka ”lugna mig”, med att det så klart kommer en annan mellanakt i morgon. Något med mer av en wowkänsla.

Bra så.

Men varför hålla det hemligt? Där ligger feltänket hos produtionen. För det är inte mig folk ska oroa sig för, det är tv-tittarna och arenapubliken.

Någon har uppenbarligen fått för sig att det blir bättre om tv-publiken överraskas i sändning. Och det är så klart en önskedröm för varje tv-producent, att skapa något som gör att tv-tittarna faller av stolen och sen inte kan sluta prata om det unika man fått se och uppleva.

Men jakten på det ögonblicket passar sällan i det tv-klimat vi har på 2020-talet. Och har nog inte gjort på 20 år.

Det funkade 2000.

Arja Saijonmaa, Björn Skifs, Carola, Elisabeth Andreassen, Lasse Berghagen, Lasse Holm, Lena Philipsson, Loa Falkman, Lotta Engberg & Tommy Körberg var programledare.

Tillsammans meverkade de i en numera legandarisk mellanakt där de sjöng ett stort Mello-medley, som repades in sent på natten och som bara ett fåtal inblandade personer kände till.

Tommy Körberg, Carola och Lena Philipsson i den legendariska mellanakten från Melodifestivalen 2000 Bild: SVT

Det blev en supersuccé, något helt nytt och oväntat som tittarna hade längtat efter att få se och som det fortfarande pratas om bland schlager- och Eurovision-fans.

Men det var då.

Det finns tre stora anledningar till att inte hålla den typen av hemligheter och hoppas på att få överraska tv-publiken på samma sätt i Melodifestivalen när året heter 2024:

  • Repetitioner och genrep är till för att anpassa och slipa på nummer, manus och regi. Björn Gustafsson är en stor favorit för mig, men alla hans insatser i år har inte varit enorma skrattfester. Om han repat sina delar under samtliga genrep skulle en duktig regissör och tv-producent ha kunnat korta, vässa och slipa till de delar som inte funkat för att se till att tv-publiken i sändningen skulle kunna få det allra bästa och roligaste, medan eventuella longörer kapades bort.

 

  • Melodifestivalen är inte bara en tv-show. Det säljs hundratusentals biljetter till arenashowerna och nästan två tredjedelar av dem är till genrepen. Visserligen är genrepsbiljetterna lite billigare, men det beror ju också på att det är just en repetition. Igår var det långt över 10 000 personer i publiken, där många betalat 1000 kronor eller mer för sina biljetter. Och att de inte fick se hela showen, för att nån hoppas på en överraskningssuccé idag, det är verkligen fult, snålt och fattigt. Det är att lura publiken att betala för något som de sen inte får.

 

  • Och så framför allt. Melodifestivalen må vara en lägereld som fortfarande samlar en enorm tv-publik. Men det minskar för varje år. Och det är framför allt de yngre, som SVT verkligen vill fånga, som sviker. Att visa upp mellanakter på genrepet gör att närvarande journalister uppmärksammar dem, det sprids info i traditionella och sociala medier och får ännu fler att veta vad de kan förvänta sig att få se i sändning. Det lockar fler tittare, och det måste vara viktigare än att några få känner sig snuvade på eventuella överraskningar i ett program som de redan bestämt sig för att titta på. Ingen kommer välja bort Melodifestivalen för att man redan vet vad det blir för mellanakter. Men det kan absolut lcoka fler tittare om man vet vad som komma skall.

Och dessutom: I morgon kommer det allra mesta att handla om resultatet. Det kommer inte finnas jättemycket utrymme för att uppmärksamma en häftig mellanakt. Det utrymmet finns nu, innan vi har ett resultat. Det om något borde ha fått SVT att visa upp hela showen, för den betalande publiken och närvarande journalister.

Ett undantag som funkade var när Johnny Logan dök upp 2019 och sjöng sin Hold me now för dåvarande programledaren Kodjo Akolors mamma. Ett otroligt härligt ögonblick där överraskningen för mamman var viktigare än att locka fler tittare som kunde tänkas slå på tv:n för att de fått veta om den irländska artistens gästspel på förhand.

Johnny Logan i Melodifestivalen 2019 Foto: Robin Lorentz Allard
Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo Dotter eric saade esc finland Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren Liamoo Lisa Ajax loreen Mariette Hansson Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson sanna nielsen