Startsida / Inlägg

Så sänktes Fröken Snusk – av en promille av rösterna: Här är hela röstningsresultatet från årets Mello

av Tobbe Ek
Fröken Snusk Foto: Jimmy Wixtröm

Nu är de här, siffrorna som ni inte visste att ni väntat på.

I år fick vi vänta ända till idag med att se de ”fullständiga” röstningssiffrorna från årets Melodifestival. Jag förstår inte riktigt vad det är som gör att det krävs så många dagar efter finalen innan de kan släppas.

Speciellt som de ändå vägrar att gå ut med de riktigt intressanta siffrorna, hur många som röstat på respektive låt i varje ålderskategori. Men jag återkommer till varför det är de verkligt intressanta siffrorna längre ner.

De siffror vi får är ändå tillräckligt intressanta för en statistiknörd som jag. Ni som vill grotta ner er i siffrorna på egen hand hittar allt här på Mellopedia, men annars försöker jag sammanfatta det mest spännande.

För min del är jag mest nyfiken på finalen, så jag börjar där.

Marcus & Martinus seger – långt från så överlägsen som den verkade

Bild: SVT

I poäng var Marcus & Martinus seger överlägsen, 177 mot Medinas 104 och Smash into Pieces 90. Men när man tittar på antalet röster är marginalen betydligt mindre. Marcus & Martinus hade 3 186 801 röster, mot Medinas 2 894 693 respektive Smash into Pieces 2 688 509.

Medina Foto: Robin Lorentz Allard

Det innebär att Marcus & Martinus hade 292 108 röster fler än Medina och 498 292 fler röster än Smash into Pieces. En betryggande ledning kan tyckas, men förra året vann Loreen med 3 783 148 röster, vilket var mer än 1,2 miljoner fler röster än dåvarande tvåan och trean Marcus & Martinus respektive Smash into Pieces.

Därför bör vi vara oroliga för Eurovision

Marcus & Martinus. FOTO: Robin Lorentz Allard

Att resultatet är så pass jämnt mellan vår vinnare i förhållande till tvåan och trean gör att vi ska vara lite oroliga för Eurovision. För en tydlig favorit, som tar en överlägsen seger, framför allt i antal röster, är ett kvitto på att vi skickar den stora hitten, den som flest brinner för som bästa låten, snarare än en låt som många kan gilla lite grann. Jag resonerar mer om det längre ner.

Lisa Ajax nollades av flest tittargrupper

Dotter fick visserligen lägst poäng från tittarna, 8, och också lägst antal röster från, 1 633 089 mot Lisa Ajax, som fick 1 754 949 röster. Men det var Lisa Ajax som nollades av flest tittargrupper, trots att hon skrapade ihop 11 poäng. Ajax fick bara poäng från de tre yngre tittargrupperna och nollades av de fem övriga, 30-44, 45-59, 60-74, 75+ och telefonröstarna.

Lisa Ajax Foto: Robin Lorentz Allard

Tittargruppen som varken hade M&M eller Medina som favorit

Marcus & Martinus fick 92 av 96 möjliga poäng från tittarna. Nu visar det sig att de fick flest röster från sju av de åtta tittargrupperna, medan de fick en åtta av en. Åldersgruppen 30-44 hade bara Marcus & Martinus som sin tredjefavorit. Smash into Pieces fick 12:an och Medina 10:an.

Smash Into Pieces. FOTO: Robin Lorentz Allard

Hälften av bidragen fick över två miljoner röster i finalen

Förutom Marcus & Martinus, Medina och Smash into Pieces fick även Liamoo (2 486 029), Maria Sur (2 239 255) och Cazzi Opeia (2 042 843) över två miljoner röster.

Siffrorna som SVT vägrar avslöja – och vad de försöker dölja

Förra året fick Loreen 85 poäng av 96 möjliga från tittarna, i år fick Marcus & Martinus 92 poäng, men när man tittar på antalet röster och marginalen ner till övriga tävlande så tycks ändå Loreens seger betydligt större.

Det är här problemet kommer med att SVT inte redovisar hur många som röstat på respektive bidrag i respektive grupp. Vi får aldrig veta hur många eller hur få röster som faktiskt skilde mellan Marcus & Martinus 12:a och Medinas 10:a i ålderskategorierna 10-15 och 16-29, så vi får heller inte veta hur nära eller hur långt efter Medina faktiskt var.

Foto: Robin Lorentz Allard

Varför håller SVT då de här siffrorna hemliga? Varför håller man något hemligt? För att man inte vill att detaljerna ska komma ut så klart.

SVT brukar hävda att det beror på att man vill försvåra för manipulation av röstningssiffrorna. Och så är det så klart. Om vi får veta att det kanske bara skilde några hundra, eller kanske tusen, röster i vissa ålderskategorier för att få högre poäng och ta sig vidare i tävlingen, så skulle systemet bli sårbart.

Men jag tror samtidigt att SVT inte vill avslöja hur dominerande vissa tittargrupper är i röstningen och hur få som ”engagerar sig” (SVT:s favoritord när det gäller röstningen och appen) i andra grupper.

För er som vill ha en påminnelse om hur jurygrupperna röstade i finalen så såg det alltså ut så här:

Bild: SVT

Medina långt efter M&M i deltävlingen

Och deltävlingarna då? Jo, där såg det ut så här:

Bild: SVT

Jag förstår att det kan bli lite plottrigt, men när det gäller marginalen mellan att bli den första finalisten i respektive deltävling såg det ut så här:

  • 140 637 röster skilde mellan Smash into Pieces och Lisa Ajax efter första omgången.
  • 214 907 röster skilde mellan Liamoo och Maria Sur efter den fösta omgången.
  • 42 660 röster skilde mellan Jacqline Moss och Cazzi Opeia efter den första omgången.
  • 144 654 röster skilde mellan Danny Saucedo och Dotter efter första omgången.
  • 367 223 röster skilde mellan Marcus & Martinus och Medina efter första omgången.

Cazzi Opeia var alltså närmast att ta sig först till final, men förra året var det bara drygt 12 000 röster som gjorde att Panetoz inte tog den första finalplatsen i sin deltävling.

Samir & Viktor och Lia Larsson hade fler röster – slogs ut ändå

Samtliga direktfinalister skulle ha gått till final även efter första röstningsomgången, om antalet röster hade avgjort. Det är inte heller någon av artisterna som gick till finalkvalet som fått fler röster än de som gått direkt till final.

Samir & Viktor Foto: Jimmy Wixtröm

Men det man kan se är detta:

 

  • Samir & Viktor hade 106 707 röster fler än Elisa Lindström, men slogs ändå ut ur tävlingen, som deltävlingsfemma på grund av hur tittargruppernas röster fördelades.
  • Lia Larsson hade 87 271 röster fler än Albin Tingwall, men slogs ändå ut ur tävlingen.

Lia Larsson utslagen – mot den som fick näst minst antal röster i deltävlingen

Lia Larsson Foto: Jimmy Wixtröm

Om vi stannar kvar i Albin Tingwalls och Lia Larssons deltävling, den fjärde så ser vi att Albin visserligen kom vidare till kvalfinalen som första kvalande, men i antal röster räknat var han i själva verket näst sist i deltävlingen. Här kan man ju ifrågasätta systemet, om det borde varit han som tog sig vidare, eller Lia Larsson som tydligt har fått den största hitten på streamingtjänsterna.

En kvarts miljon fler röster – men ändå efter i resultatlistan

I fyra av fem deltävlingar fick den som poängmässigt slutade fyra fler röster än den som slutade trea. Bara Annika Wickihalder, som var deltävlingstrea, hade fler röster än Jay Smith. I de andra såg det ut så här:

  • Adam Woods hade 276 783 röster mer än Elisa Lindström, men var ändå deltävlingsfyra.
  • Fröken Snusk hade 136 799 fler röster än Dear Sara, men hamnade ändå efter i poängfördelningen från åldersgrupperna.
  • Gunilla Persson hade 245 012 röster fler än Klaudy men i poängfördelningen var Hollywoodfrun rankad lägre.
  • Scarlet hade 63 482 röster fler än Albin Tingwall, men var ändå deltävlingsfyra.
Gunilla Persson Foto: Robin Lorentz Allard

Melina Borglowe blev årets totaljumbo

Med 611 516 röster fick Melina Borglowe den tråkiga titeln årets jumbo i Melodifestivalen 2024, plats nummer 30 räknat i antalet tittarröster. Engmans kapell var det enda andra bidraget som fick under en miljon röster i sin deltävling (960 857).

Melina Borglowe Foto: Jimmy Wixtröm

Clara Klingenström och Elecktra, fick drygt 1,2 miljoner röster vardera och Lasse Stefanz, den sista deltävlingsjumbon, fick drygt 1,1 miljoner röster.

Fröken Snusk låg bara 35 000 röster bakom Jay Smith

Finalkvalet då? Jo, så här såg det ut under den märkliga 30-minutersförlängningen som utgjorde årets uppsamlingsheat:

Bild: SVT

Jay Smith och Fröken Snusk hamnade på samma poäng och då gick den vidare som fick flest röster i omgång två, alltså i omröstningen som skedde under finalkvalet, inte de röster man hade med sig från deltävlingen.

Och ad ser vi här då? Jo, trots att Fröken Snusk-fansen hade mobiliserat så var tittarna så pass begeistrade över de två akter de sett framträda samma kväll att hon inte lyckades slå sig in i toppen. Annika Wickihalder fick 906 864 röster och Jay Smith 845 182.

Men det var faktiskt bara 35 437 röster ner från Smith till Fröken Snusk (809 748). Scarlet (796 229) och Gunilla Persson (741 004) lyckades också samla hyfsat mycket röster trots att de inte fick framföra sina låtar den aktuella kvällen.

En promille av rösterna sänkte Fröken Snusk i kvalet

Vad som är än mer anmärkningsvärt, och här tar jag min sifferälskande och statistiknördande vän Anders från podcasten Schlagerfesten till hjälp. Poängen i finalkvalet fördelades procentuellt utifrån hur stor andel röster man fick.

Fröken Snusk Foto: Jimmy Wixtröm

Då går det att räkna ut hur många fler röster Fröken Snusk hade behövt för att få en poäng till och därmed inte hamnat på samma summa som Jay Smith, utan tagit sig till final istället för honom. Det saknades då bara 6377 röster, eller röster från 1300 personer om de alla gett fem hjärtan vardera. Fröken Snusk hade då stulit en poäng från Scarlet och tagit sig till finalen. Det är ganska anmärkningsvärt.

Fröken Snusk Foto: Jimmy Wixtröm

Behöver ni få det tydligare förklarat? det behövde jag också, när jag först hörde det. Men så här:

Rösterna fördelades procentuellt, det innebär att 12,1 procent av rösterna gav 121 poäng finalkvalet. Om fröken Snusk hade fått 6377 röster till så hade hon gått från 12,4 till 12,5 procent av rösterna och fått en poäng till. Den som hade förlorat den poängen är Scarlet utifrån att de blivit mest positivt avrundade i sitt antal röster i förhållande till poängen de fick.

6377 röster alltså. Och det kom in totalt drygt 6,5 miljoner röster i finalkvalet. Det är knappt en promille av rösterna som hade gjort skillnad.

Detta förusätter då att ytterligare 1300 Fröken Snusk-fans gått in och röstat fullt på just henne och ingen annan. Men det är ändå anmärkningsvärt.

Man röstade 26 gånger per person – därför är det problematiskt

Sedan 2019 har SVT redovisat antalet röstande enheter tillsammans med det totala antalet röster och så här har det sett ut i finalen sedan dess:

  • 2024: 1 028 327 röstande enheter – antal röster 26 597 327
  • 2023: 936 964 röstande enheter – antal röster: 23 521 188
  • 2022: 1 088 043 röstande enheter – antal röster: 22 447 671 (inför 2022 ökades antalet röster tittarna får lämna per artist i appen från 5 till 10)
  • 2021: 1 159 881 – antal röster: 16 752 439
  • 2020: 844 982 röstande enheter – antal röster: 13 102 013
  • 2019: 804 663 röstande enheter – antal röster: 15 757 707

Minskningen av antalet ”engagerade personer”, det vill säga såna som faktiskt röstat har alltså stoppats upp i år. Antalet röster har också fortsatt att öka. Räknat på de här siffrorna röstade varje person (enhet) i genomsnitt 25,86 gånger i finalen. Förra året låg det på 25,1 gånger.

Carina Berg Foto: Robin Lorentz Allard

Det här anser SVT vara en fjäder i hatten, men det är snarare ett problem. För det gör att tittarrösterna smetas ut allt mer på de olika bidragen. Istället för att rösta fram en stark favorit röstar tittarna på en mängd olika låtar. Det riskerar att placera oss i underläge i Eurovision.

För i Europa finns inte några ålderskategorier. Där är det flest röster som gäller från respektive land. Den som får flest telefonröster i ett land får en 12:a, 10:a, 8:a och så vidare.

Sveriges röstningssystem med ålderskategorier siktar snarare på att plocka fram en vinnare som är en minsta gemensam nämnare, en låt som alla kan gilla lite grann, snarare än en låt som engagerar sina fans så mycket att den bara måste vinna, en verklig superfavorit, men kanske i mera begränsade ålderskategorier.

Det gör att vi riskerar att missa vinnarkandidater i Eurovision. För man är ju mer benägen att rösta på en låt man verkligen älskar, än på en låt som känns helt okej.

Anton Ewald Benjamin Ingrosso christer björkman Danny Saucedo Dotter eric saade esc finland Henric von Zweigbergk John Lundvik Jon Henrik Fjällgren Liamoo Lisa Ajax loreen Mariette Hansson Måns Zelmerlöw norge Oscar Zia Robin Bengtsson sanna nielsen
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Nathalie Mark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB