Denna sida fungerar endast i liggande vy.

Vänligen rotera.

DAG 2: Scandinavium, tisdag.
Matchdag på hemmaplan betyder också att Frölunda byter miljö. Campus Frölunda byts mot Scandinavium. Morgonvärmningen genomförs i matcharenan och kvällen före har materialförvaltarna flyttat all utrustning.   (Har du missat dag 1 – läs här!)

Vi möter upp Roger Rönnberg klockan 8 på morgonen. Då har han redan varit på plats i en halvtimme.
Om fokus i går låg på det egna spelet ska dagens matchgenomgång även handla en del om kvällens motståndare Malmö.

Skåningarnas två senaste matcher, mot Luleå och Brynäs, analyseras. Men mitt i allvaret har Rönnberg plötsligt upptäckt en minst sagt oväntat detalj.

Videocoachen Erik Lignell har plockat ut videosekvenser för att belysa några punkter i motståndarens spel: • Power play och box play • Hur Malmö pressar i anfallszonen • Hur de spelar/pressar i egen zon • Hur de spelar sig ur egen zon • Deras spel i anfallszon

– Men det handlar inte om vi ändrar i vårt spel. Vi ändrar aldrig i grundstrukturen. Det handlar mer om att förstärka saker i vårt spel som kan ge utdelning mot just Malmö. Hitta nycklar. Vi har utvecklat en färdig medicin för hur vi möter olika lag med vårt eget spel, säger Lignell.

Ett par timmar senare äter vi lunch i Scandinavium med hela tränarstaben och sportchefen Fredrik Sjöström. Diskussionen glider in på bra/dåligt ledarskap och Roger Rönnberg säger:

– Jag är inte en sån som tänder laget med några brandtal. Jag försökte med ett sånt där klassiskt brandtal när vi hade förlorat sju matcher i rad. Men det blev bara ännu sämre, spelarna kramade klubban ännu hårdare. Ibland funderar jag på om man gör sånt där bara för att själv ska ha rent mjöl i påsen.

– Ja, förra säsongen var det någon coach i ett annat SHL-lag som sa: ”Jag var redo, men inte spelarna”, säger Sjöström.
Rönnberg fyller på:

– Intressant vad som är ledarskap: är det vad jag gör eller vad jag får spelarna att göra? Det är givetvis det sista. Pelle (Mårts) jobbade som satan med spelare, ledarskap, diskussioner och ansvar. Bara för att han inte gastar i båset tycker experterna och de här andra att ”va fan”.

Scandinavium 18.20.
Spelare och ledare har samlats klockan 17. Den sista genomgången, två timmar före match, är avklarad. Nu är spelarna är på väg ut på isen för den obligatoriska matchvärmningen.

Vi får vara med i tränarrummet både inför matchen och i periodpauserna. Ett rum vägg i vägg med omklädningsrummet, som används som loge när det är konserter i Scandinavium. Här finns en mindre soffgrupp, toalett och till och med en säng.

Tränarstaben är fokuserad. Koncentrerad. Träningskläder har bytts mot kavaj och skjorta. Blicken är en annan. Ändå är det som slår mig framför allt lugnet och den avslappnade stämningen.

– I början av min tränarkarriär kunde jag gå och frusta en hel matchdag, nu är det egentligen när man kommer ut i båset som det riktiga adrenalinpåslaget kommer, säger Rönnberg.

Han går inte in i omklädningsrummet efter matchvärmningen. Snacket inför nedsläpp sköter spelarna själva.

19.00 – matchstart!

Malmö är bättre i första perioden. Hemmalaget har svårt.  Efter att en spelare missat en backchecking i power play brister det för Rönnberg. Med full kraft slår han armbågen bakåt i plexiglaset som avskärmar mot publiken. Smällen hörs långt upp på läktarplats.

Trots en 1–0-ledning efter första perioden är Rönnberg och hans kollegor allt annat än nöjd med hur det ser ut på isen.
I en organisation som mäter prestation före resultat är första 20 minuterna inte alls okej. Besvikelsen i tränarrummet är tydlig.

Andra perioden ser ut lite som den första. Ändå är Frölunda i ledningen efter 40 minuter, nu med 2–1. Frölunda har dock avslutat perioden med att klara av ett fem minuter långt box play, där de dessutom skapade ett par bra chanser framåt.

Roger Rönnberg är frustrerad och irriterad. Dels för ett matchstraff på backen Kristoffer Gunnarsson. Dels för spelet på isen.
– Vad står det i chanser? frågar Rönnberg.
– 6–8. Förutom i box play har vi inte så mycket bra framåt, säger Kristoffer Martin.

Jag ska in i laget, jag ska ta mig in. Jag. Jag. Jag. Men vi då? Hur blir vi bättre?

Trots att spelet inte stämmer, och felpassen för många, är inte Rönnberg lika såld på idéen att börja chippa ner puckar i anfallszonen.
– Problemet är att vi inte gör oss spelbara nog snabbt. Vi spelar med lite förlorarmentalitet. Vi måste kaxa till oss och gå för tredje målet.

Sedan bestämmer han sig för att formera en ny kedja med defensivspecialisterna Ehn, Lasu och Rosseli för att få stopp på Malmös fruktade förstakedja.

 

 

 

Rönnbergs drag blir lyckat. Tredje perioden är Frölundas bästa och i slutminuterna kan Nicklas Lasu göra 3–1 i tom bur.

Klockan är en bit efter kl 22 när Roger Rönnberg lämnar Scandinavium. Frölunda är nya serieledare.

Klockan 7 morgonen efter är han på nytt på plats i Campus.
En ny arbetsdag i Fabriken Frölunda väntar: Matcher ska analyseras, träningar ska förberedas, personliga samtal ska genomföras och laget ska förberedas för nästa match.

– Jag klagar absolut inte. På ett sätt lever man ett drömliv som SHL-tränare. Det flesta av alla hockeytränare i Sverige har 40 timmars normal arbetsvecka och sedan tränar de lag på sin lediga tid, säger Rönnberg.