Siri är autistisk – än så länge
avNär jag träffar människor som är uberly smarta hänger jag inte alltid med, fattar inte hela bilden. Men jag greppar i alla fall ”det här är så jävla bra”.
Larry Leifer, professor på Stanfords D-school är en enormt smart person. I fredags fick jag en två timmar lång privat föreläsning av honom. Ni fattar. Lyx.
I 30 år har Larry forskat i hur de bästa idéerna skapas. Wow!-Pow!-Yay!-genombrotten i teamwork. Vilka faktorer spelar in? Hur kommunicerar teamen som lyckas bäst.
Det visar sig till exempel att orden ”no” och ”but” är förödande för lyckat teamwork.
Och att ju fler frågor som teamet ställer sinsemellan, desto bättre resultat.
Det är bara ett axplock av intressant teamwork-forskning från Larrys labb.
När robotar (Larry räknar allt som är digitalt och programerbart som robotar) i allt högre grad börjar kommunicera med människor är det viktigt att robotarna blir så bra som möjligt på mänskligt teamwork. Idag är dom inte tillräckligt vassa. Som Siri, Apple-assistenten:
”Siri är autistisk. Hyfsat smart, men autistisk.”, säger Larry.
Framöver kommer robotarna att bli mer känslosamma. Det är lätt att programmera bort kommunikationsmissar som ”no” och ”but”. Larrys labbtester visar också vilket som är det mest effektiva sättet att bemöta en irriterad person. Robotar kan lära sig hur det går till, höra om vi pratar med arg eller glad röst och svara oss därefter.
Inte konstigt att tech-företagen i Silicon Valley jagar professor Larry Leifer och vill jobba med honom för att göra sina robotar bättre på mänskligt teamwork.
Jag skrattar och säger att det låter väldigt trevlig att umgås med sin mobil eller robotassistent framöver, när de blivit lite smartare, kommit över sin autism.
”Kanske kan dom uppfostra våra barn åt oss”, skämtar jag.
”Ja, och dom kommer vara mycket bättre på det”, säger Larry och ler.
Han däremot, skämtar inte.