Startsida / Inlägg

Trodde jag skulle dö – allt jag behövde var en app

av katlar

Jag höll på att dö. Trodde jag i alla fall. Plötsligt blossade ansiktet upp, det hettade i kinderna och röda utslag spred sig ner över halsen, axlar och bröst. Allt gick på några minuter, såg i ett slag ut som en rödbränd solturist, hyn kliade och brände. Jag fick panik. Skulle ni också fått om ni såg det här i spegeln framför er:

IMG_3052

Fick chansen att älta min nära-döden-upplevelse med läkaren Alexander Börve i veckan. Han har kallat sig en ny Steve Jobs – för sjukvård, och huserar på Berkeley University.

– Jesus, säger han när jag visade bilden i mobilen. Vad hände?

Att på allvar börja integrera användarvänliga appar och hemma-teknik i sjukvården är nödvändigt menar doktor Börve.

I Sverige avsätter vi en hög med pengar för att ta hand om våra sjuka varje år, men om vi inte börjar jobba smartare med det som kallas hälso-tech finns ingen chans att pengarna kommer räcka till framöver. Den åldrande befolkningen växer, allt fler lever längre med kroniska sjukdomar och trycket på sjukvården ökar.

Experter räknar med att skatten måste höjas brutalt om vi ska kunna hålla samma nivå i sjukvården framöver.

Ingen vill betala mer skatt, och ingen vill ha sämre sjukvård. Ekvationen går inte ihop, så vad göra?

IMG_20151105_114938

Ett svar är att patienterna gör en del av jobbet själva. Alexander Börve har utvecklat en app och ett billigt hemma-dermatoskop (ett redskap som hudläkare använder dagligen för att kolla på misstänkta cancer lesioner) Det här kan kan hjälpa patienter att ta reda på om utslag och hudfläckar är farliga. Det fungerar såhär: Patienten fotar sin hudåkomma med mobilen eller hemma-dermatoskopet, svarar på några frågor och klickar iväg info och foto. På andra sidan appen analyserar en hudläkare bilderna och kan i bästa fall avfärda hudåkomma som helt ofarlig. Det händer i 70 procent av fallen. I de fall som app-läkaren är osäker eller med säkerhet vet att hudproblemet borde åtgärdas, rekommenderas patienten att söka upp en läkare face-to-face.

7 av 10 som använder appen får alltså ett lugnande besked, och behöver inte ranta iväg till läkaren på vårdcentralen i onödan. På samma sätt slipper vårdcentralens läkare träffa patienter med helt ofarliga hudåkommor. En win-win, huh?

Jag önskar att jag känt till Börves app – FirstDerm – innan jag åkte taxi i ilfart till en läkare. Där fick jag först fick vänta i ett sterilt väntrum och sen vänta ännu längre i ett undersökningsrum, iklädd enormt ful sjukhusrock (vid det här laget hade mina utslag försvunnit för länge sen).

IMG_3049

När jag låg där på britsen googlade jag. Resultaten pekade på att det jag drabbats av var en så kallad ”niacin flush”, en allergisk reaktion mot B-vitaminet niacin. Hade blivit serverad en portion vitaminpiller till frukost av min son, som är inne i en hälsosam period.

När läkaren väl klev in i undersökningsrummet förklarade jag vad jag varit med om, visade bilden på utslagen och presenterade mitt googlings-resultat. Kunde det vara en “niacin-flush”?

Vad händer? Jo läkaren sätter sig vid datorn och – googlar.

IMG_3074

Efter ett par minuters scrollande bland resultaten säger hon:

”Jag kan sätta hela min månadslön på det du drabbats av är ”nicacin-flush”.

Jag checkar ut. Läkarbesöket tog 2,5 timmar och kostade över 2 000 kronor.
I´m just saying.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB