Startsida / Inlägg

Att sova med jobbarkompisar

av katlar

En hektiskt start på veckan. I söndags kväll brände vi ner till Los Angeles och träffade teamet bakom Hyperloopen. Projektet handlar om att revolutionera resandet. I kapslar lika snabba som flygplan ska vi vina genom jätterör mellan San Francisco och Los Angeles på 35 minuter.

Väl till baka i San Francisco (tyvärr är inte Hyperloopen verklighet än, så det tog närmare åtta tråkiga, långsamma timmar i bil att ta sig hem) träffade vi gänget som håller på att utveckla världens första webbverktyg som kan bygga hemsidor med artificiell intelligens. Ett projekt som tech-världen följer med stormintresse.

Entreprenörer som bestämt sig för att förändra ett system i grunden är såklart intressanta. De kan snacka. De har visioner som slår i taket och förmågan att få andra att tända på deras idéer.

IMG_20151110_150925 IMG_20151110_150941

De tänker i nya banor, inte bara när det gäller själva projektidén, utan också när det gäller hur man jobbar.

The Grid-killarna, som vill förändra webbsajt-byggen i grunden, består av ett team på runt 30 personer. Högkvarteret ligger på Clay Street i San Francisco och hit är alla utvecklare välkomna att bo och jobba när dom vill. Det är en ståtlig kåk. Ett familjehus med fem sovrum, jättevardagsrum och trädgård med pool. Småtrist historia med förre stenrike ägaren som dog i huset, där han drog i sig en överdos när han festade om med ett gäng prostituerade. Hursomhelst, idag bor och jobbar The Grid-teamet här.

https://twitter.com/KatMedias/status/664237241858846720

Grundaren Dan Tocchini är gift småbarnspappa med hus en bit utanför San Francisco, men ägnar minst två nätter i veckan i The Grid-huset.

”Skönt att kunna koncentrera sig på jobb. Visst, vi tar en öl på kvällen och har kul. Allt flyter ihop, jobb eller fritid, det vet man inte riktigt. Alla är fokuserade på att få jobbet gjort.”

Det är en oortodox syn på arbetsplatsen – att leva ihop med sina jobbarkompisar. Men det funkar, säger dom.

 

IMG_20151109_114709

Hyperloop Transportation Technologies i Los Angeles är också annorlunda. Det handlar om hur företaget byggs. Grundaren Dirk Ahlborn är ingen techie egentligen, men har tydligen förmågan att suga åt sig talanger från hela världen. Teknisk expertis, psykologer, arkitekter och anti-terrorexperter har signat upp och jobbar i projektet. I utbyte mot minst tio timmar jobb i veckan får de aktier i företaget och kan jobba från vilket hörn i världen som helst. All möjlig typ av kompetens behövs för att projektet ska bli framgångsrikt.

Det handlar alltså inte om anställningsintervjuer och traditionella anställningar, den som har något att bidra med är välkommen. Serieentreprenören Dick Ahlborn säger att det aldrig varit lättare att driva företag. Han kallar det inte ens företag förresten, utan väljer att säga ”movement”.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB