Startsida / Inlägg

En lycklig slump? Räcker inte långt i Silicon Valley

av katlar
unnamed

Häromdan satt jag framför kameran och blev intervjuad om Silicon Valley av filmskaparen Viktor Petrovski, som gör dokumentär om svenska superentreprenörerna Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Poyua och deras inspirerade väg mot ett miljardimperium – företaget Serendipity.

“De är näringslivets Zlatan”, säger regissören Viktor Petrovski (skapare till dokumentären om ABBA), som följt killarna i två år. Och ja, storyn är kittlande. Ett par flyktingkillar som tar sig upp och fram, flyttar in i flotta kontor på Stureplan nu har ögonen på Silicon Valley.

Har träffat Ashkan, suttit ner och snackat en dryg timme. Han är oemotståndlig som storyteller och pedagog och har en fantastisk förmåga att koppla ihop människor med olika kunskapsryggsäckar.

Många svenskar vill sätta bo i Silicon Valley. Men alla lyckas inte. Silicon Valleys loosers får inte mycket uppmärksamhet. Medierna gillar att visa upp framgångshistorierna, Enhörningarna, höjdarvärderingar och start-up-företag med fussball-spel och gratisluncher.

Ofta lyfts passion fram som den viktigaste egenskapen för att lyckas i Silicon Valley. Det låter sexigt, men räcker såklart inte. Det som flera gammelentreprenörer som jobbat i dalen i decennier pekar på som avgörande är istället: Uthållighet. Framgång kommer inte över en natt.

Dessutom gäller det att lägga den svenska ödmjukheten åt sidan. Jag träffade Jonatan Littke, grundare till svenska Silicon Valley-företaget Lookback som menar att man måste lära sig att hissa sig själv till höjderna,  säga att man är bättre än vad man är, påstå att man kan mer än vad man kan. På svenska skulle det översättas: Ljuga. Men i Silicon Valley är det så det ska vara. Åhöraren till pitchen tar med överdrifterna i beräkningen.

Ska bli spännande att se dokumentären om Serendipity-killarna när den är klar för visning någon gång i höst.
Serendipity betyder ungerfär ”en lycklig slump”, förresten. Men det är mer än en lycklig slump som ligger bakom Ashkan Poyuas och Saeid Esmaeilzadehs framgångssaga. Det är jag helt säker på.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB