Startsida / Inlägg

Världens största techmässa: Det här håller vi ögonen på.

av katlar

Just när man skakat av sig nyårsfirandet, kommit ut ur bubbeldimmorna och det nya året slår till startar världens största mässa för tech-prylar  i Las Vegas. CES (Consumer Electronic show), som kickar igång i veckan sätter tech-trenderna för det kommande året. Mässan är enorm – 3.600 utställare och 170.000 besökare. Jag ska dit.

Under de senaste veckorna har meddelanden strömmat in till min inbox från tech-företag världen över (klickade “ja” till att få alla pressmeddelanden när jag registrerade mig). Floden av entusiastiska mejl tar aldrig slut. Prylar, prylar, prylar och tjänster. Innovation. Revolutionary. Gamechanger. Alla trigger-words finns där.

Här är några av huvudnumren på mässan :

 

online-streaming

Nästa steg för streaming-trenden. De båda största i streaminglandskapet – Youtube och Netflix – är huvudtalare på CES i år. Det betyder att streamingtjänster kommer få stort utrymme. Splash TV, som presenterades under mässan förra året har blivit en succé. Tjänsten finns än så länge bara i USA, och ger dig online-tv hemma – lajv. Splash har samlat en rad attraktiva kanaler i sitt paket, tjänsten gick hem hos millenials som inte har en tv-apparat hemma. Nu börjar racet om att bli Netflix för live-tv.

 

smart-homes-image

Smarta hemmet – kan det äntligen bli verklighet?  Det som först verkade sci-fi-lustigt och off kommer närmare och närmare. Kylskåp som kan påminna om att mjölken är slut, fönster som kan tala om när det läcker in och beställa hantverkare och ytterdörren som öppnas med ansiktsigenkänning. Utmaningen för jättar som Intel och Samsung, som vill visa framfötterna i smarta-hemmet-världen är att få alla prylar att tala samma språk. Vem ska hitta en standard, så kaffekokaren kan snacka med ytterdörren och alla hemma-appar kan samlas på ett och samma ställe och användas ihop? Om inte det händer kommer det smarta hemmet förbli en dröm.  

 

2001-volkswagen-microbus-concept-1-970x0

Framtidens bilar rullar vidare. Volkswagen som drabbades av skandalrubriker tidigare i år (avslöjandet om fusk med avgasmätningar, remember?) verkar vara på benen igen. Nya vd:n håller ett av huvudtalen och det ryktas om att VW kommer presentera en ny minibuss, en elektrisk version som påminner om den gamla sköna, klassiska folkabussen. Låter spännande. Precis som rykten om att Google i samarbete med Ford planerar en självkörande splash under mässan. Redan 2020 kommer det att finnas tio miljoner självkörande bilar ute på vägarna spår Google. Dags att börja rulla ut dem?

 

hoverboard

Inte bara hoverboards. En stor trend under året som gick vara alla nya små tech-åkdon – allt från hoverboards till enhjulingar och elektriska cyklar. Allt som går och färdas på fick en elmotor. Nya tech-hjulingar kommer presenteras under mässan, men ironiskt nog är inte hoverboards tillåtna på mässgolvet. Larmen om brinnande scooterbrädor har fått världens största techmässa att förbjuda dem. Hihi.

 

gaervr-hero-image-v1

VR – upp till bevis. Det var 20 år sedan som det första VR-setet presenterades på CES. Den gången kastades idén i soptunnan. Användarna mådde tjyvtjockt, blev yra och fick huvudvärk. Idag har tekniken kommit längre. Storspelarna langar ut sina VR-set inom några månader. Sonys Playstation VR, Oculus Rift och HTC Vive – alla deltar i VR-racet och Silicon Valley verkar tvärsäkert: VR är “the next big thing”. 2016 blir året när alla förhoppningar ska upp till bevis. VR kliver också in på områden som film och blir ett tema i kommande filmfestivalen Sundance i slutet av januari. Men även om VR är kul och spännande (en stund) är frågan om vi verkligen kommer använda det så flitigt som techbranschen förutspår? Det handlar om en teknik där man skärmar av sig, plockar på ett headset och försvinner in i sin egen värld. Redan nu tittas det snett på folk som dippar näsan i mobilen under en middag.

 

Hearables

Wearables and hearables

Eftersom det inte finns något bra ord heter pryltech som vi har på kroppen wearables på svenska. “Kroppsnära teknik” var det någon som försökte introducera, men det låter inte riktigt klokt. Trenden har vi sett länge, den är fortfarande stark och nu har modebranschen har börjat utforska wearbable-området. Kropps-tech har hittills varit maskulint och funktionellt, nu kommer wearables som är mer smycke än techpryl. Dessutom är jag nyfiken på en ny wearable som mäter känslor som lycka, stress, sorg och ilska. Allt för att alla som bär Feel (som sensorn kallas) ska kunna öva upp sina tankemönster, komma ner i varv tillexempel.

Lägg också begreppet hearables på minnet. Hearable är wearables som du bär i öronen och som kan ge dig viktig info direkt i örat.

Ok, måndag kväll drar jag och twittrar på @katmedias direkt från mässgolvet tisdag till torsdag. Vi hörs där. Kolla gärna in CES-sajten och hör av dig om det är något speciellt du vill att jag ska titta närmare på. Cheers! /Kat

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB