Startsida / Inlägg

VR-bio, VR-mäklare, VR-resor och VR-bordeller.

av katlar

Virtual reality är tongivande på CES (Consumer Electronics show) i Las Vegas den här veckan. 

Snälla, kan vi få testa?

Jag fjäskar. Det gör killen brevid också. I stilen jag-är-en-jätte-jätte-viktig-person-för-er-business.

Megamässan CES i Las Vegas är inte öppen på allvar än, och Samsungs virtual reality-bio är inte startklar.

Sorry, säger teknikern och slår ut med armarna. Imorron.

För några minuter sen såg vi Samsung-teamet testa. Med VR-set på huvet satt de i biofotöjarna som hoppade och skakade. Biobesökarna skrek. Det såg roligt ut.

Så, det där är framtidens bio?, säger jag till Warren Lincoln från England. Han jobbar för företaget Multiplay, och kan massor om virtual reality-trenden.

– VR är framtiden, slår Warren fast.

Virtual reality har börjat i underhållningsvärlden. Med spel och filmer. Speljättarna kan ge gajmers en vassare upplevelse, värsting-VR-seten är på väg ut på marknaden. Google har skänkt bort sitt kartong-VR-set till skolor runt om i USA, så kidsen på en enda eftermiddag kan besöka både kinesiska muren, Stora barriärrevet och planeten Mars. Youtube har rullat ut sin VR-kanal, där den som vill kan ladda upp filmer som gjorts med 360-kamera.

Men det finns så mycket mer, säger Warren. Möjligheterna är gränslösa, “massive!”

Mäklare borde använda VR-set och visa potentiella husköpare tio hus på en dag. Läkarstudenter kan via VR följa världens bästa kirurg utföra en komplicerad operation – och de spelar ingen roll var i världen de befinner sig. Sport är en jättemarknad. Köp en VR-biljett till matchen istället för att stångas med jobbiga fotbollsfans på läktaren. Såklart kan du också köpa upplevelsen att följa din favoritspelare direkt på planen. Ur hans perspektiv.

Resebolagen kan sälja billigare varianter av VR-resor. Du slipper pass och långa flygresor.

När en ny teknik landar på marknaden är det upp till idékläckarna att göra något bra av den – något som konsumenterna vill ha och behöver. VR står vid den punkten, menar Warren Lincoln. Tekniken är tillräckligt bra. Nu behövs bara fler idéer.

VR-tekniken kommer alltså att kunna ge oss upplevelser som vi annars inte haft råd med eller tid för.

Och hur kommer det förändra folk? Om vi vänjer oss vid att smita ifrån en trist verklighet och koppla på en mer spännande upplevelse. Förvandlas vi till asociala upplevelseknarkare,  instängda bakom våra stora VR-glasögon?

Warren slår ifrån sig. Så kommer det inte bli. Vi slutade inte prata med varandra lajv eller träffas på krogen för att Facebook rullades ut till massorna.

– Min mamma sa alltid “Allt med måtta”. Alkohol, mat och jobb, säger Warren.

Men såklart, alla har inte fallenhet för måtta och måttlighet. Porr kommer bli stort i VR-världen och VR-sexets uppgång har redan oroat bordellbranschen. Såpass att Nevada-bordellen Sheri´s ranch gick ut med ett pressmeddelande inför CES öppnande.

“Kan lagliga bordeller hotas av virituell prostitution, som inte skulle vara olagligt eftersom ingen har sex på riktigt ?, undrar bordellens talesperson Jeremy Lemur.

Marly, en av bordellens prostituerade svarar i samma pressmeddelande att det kommer krävas mer än VR-teknik för att hota hennes business.

“Vi erbjuder verklig intimitet, inte en illusion”, säger hon.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB