Startsida / Inlägg

Youtube-stjärnor och presidentkandidater går ihop

av katlar

CY-gJszU0AAkyhD

Premiärvalen i USA rycker närmare, temperaturen stiger och söndag natt svensk tid möttes demokraternas höjdar-kandidater Hillary Clinton, Martin O´Malley och Bernie Sanders i en sprakande och riktigt bra debatt.

Tv-jätten NBC:s smarta drag i nattens presidenvalsdebatt var att sända alltihop på Youtube. Och dessutom plocka in några av USA:s youtubare som i bandade inslag fick ställa frågor till kandidaterna. Såklart drar det initativet intresse från youtube-generationen som knappast hört talas om NBC.

Youtubaren Marqes Brownlee, en känd tech-kritiker som snackar om allt från smarta telefoner till drönare på sin kanal, ställde en skarp fråga – och debattens enda som adresserade det digitala livet – om nätövervakning. Ska regeringen ha rätt att spionera på medborgarna via en bakdörr?

Screenshot 2016-01-17 19.31.43

O´Malley fick ordet och sa att regeringen har rätt att ta reda på vad medborgarna har för sig på nätet om det finns misstankar om terrorism. De kan både ta köksingången och huvudingången, menade han. Med det viktiga tillägget att det krävs en husrannsakan –  i den digitala världen, precis som i den fysiska. Människors integritet ska inte komma i kläm.

I fredags flög president Obama och hans  till Kalifornien för att be Silicon Valley om hjälp att hindra terrorister som använder nätet för att rekrytera och radikalisera människor och planera attacker. Det är tydligt att politikerna står handfalla. Både Sanders och O´Malley underströk vikten av att få hjälp av Silicon Valley-jättar som Facebook, Twitter och Google, med möjlighet att övervaka vad användarna sysslar med på nätet.

– Vi kan göra detta utan att köra över människors rätt till privatliv, sa Bernie Sanders.

Vad Obamas möte med tech-eliten resulterade i råder det olika meningar om. Rapporter vittnar om att han fick kalla handen. Men Hillary Clinton protesterade från debattscenen:

– Det är inte alls vad jag har hört, sa hon.

Youtubestjärnornas frågebatteri gav debatten en energikick. Vlogger Francheska Ramsey, ställde frågor om polisvåld.

– Som ung, svart kvinna oroar jag mig ibland. Det räcker inte med att vara en laglydig person, du kan råka riktigt illa ut ändå, sa hon.

p

Hennes engagemang för gay-och-transfrågor sätter också fokus på frågor som presidentkandidater i USA helst duckar.

Att youtube-genreationens smarta röster fick plats i demokraternas debatt var en hit.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB