Startsida / Inlägg

Eposten är död – igen

av katlar

 

email-gravestone

Härmed förklarar jag eposten död.

Andra, som Facebooks Mark Zuckerberg har gjort det långt tidigare, men nu är det min tur. Jag gör slut, rycker ut pluggen, vinkar farväl. För närvarande har jag över 21 000 oöppnade email i min inbox….arrggghhh!

Email-Overload

 

När jag och mina jobbarpolare försöker få ihop planering och idébollande över två världsdelar, kluvna av en brutal tidsskillnad, yr emailen fram och tillbaka som vilsna höstlöv.

Just när jag kommit igång som bäst och mitt huve går på högvarv har teamet hemma just klarat av hämta-från-dagis-springet, handlat, lagat mat, läst gonattsaga och själva borstat tänderna. När jag själv loggat ut, ska släcka lampan och sova börjar entusiastiska email rulla in från jobbarkompisar som varvar upp på t-banan mot jobbet.

Inte konstigt att email förblir obesvarade, att idéspånet kommer av sig.

Och det värsta med email är att det känns som ett ständigt dåligt samvete. Som en förbannelse. Svarar du på ett dunkar tre nya in under tiden. Och om du inte svarar eller sparar viktig information från olika email känns det snabbt som om allt går över styr. Och så sitter du där med 21 000 oöppnade email. För mitt i allt viktigt kommer reklamstrunt från hotellkedjan som du en gång bokat hos eller glada hejarrop från HR-avdelningen som vill att du ska börja träna. Lägg till läsarmejl, kompismejl, tipsmejl, mejl med pressreleaser och mejl med Uberkvitton.

Mitt jobbteam bestämde sig för att göra något åt eländet. För att slippa eposten när vi jobbar ihop har vi just börjat använda Slack och Trello.

Kommunikationsverktyget Slack ersätter emailen, vilket innebär att jag inte behöver gå in i epostens kaotiska värld när jag vill ha feedback eller spåna idéer med jobbarkompisarna. Det är ett snyggt och enkelt sätt att kommunicera. Det är vår egen fredade plats.

Trello är ett planeringsverktyg som ser ut som en anslagstavla med post-it-lappar, där hela teamet kan vara inne och böka. Jag flaggas när någon i teamet har feedback eller frågor till mig. Och jobblapparna flyttas på trello-anslagstavlan av redaktören – från idé-kolumnen till “klar att publicera” – så alla kan se hur vi ligger till.

Lättnad är bara förnamnet.

Häromveckan träffade jag Greg Shove som är epostens bödel, kan man säga.

Hans start-up SocialChorus är övertygade om att emailen är på utdöende. Shovs app ersätter redan idag internkommunikation på jätteföretag som AT&T, Shell, Target, Philips och Walmart.

– Epost funkar inte för att det helt enkelt kommer för mycket, säger Shove.

Istället för internkommunikation över email, eller intranätet (när var du inne där senast?) gör SocialChorus-appen internkommunikation sexigt.

– Vi har blivit vana ta in information via en feed, säger Shove och drar ingång appen på sin mobil.

Än så länge är det redaktörer som bestämmer vilka nyhetsmeddelande som ska dyka upp flödet, men framöver kan urvalet säkert automatiseras. Alltihop liknar ett Facebook eller Instagramflöde, här finns inget som påminner om email med långa rubriker i ämnesraden. Och det skönaste är att ingenting annat stör. När du drar igång appen vet du att du är inne på företagets mark. Allt handlar om vad just ditt företag sysslar med och vilken info du måste ha. Både måste-info och kul-info.

Greg Shov ser nöjd ut och jag har redan börjat tråna efter företagsappen som kan påskynda min göra-slut-process med emailen.

Ok, det kommer inte ta slut på riktigt på väldigt länge. Men genom att hitta nya vägar för all viktig kommunikation, så kommer det bli bra mycket enklare att hitta guldkornen i en överfull inbox.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB