Startsida / Inlägg

Politiker och digitalt valfläsk

av katlar
IMG_3572

Han är svensk politiker och har räknat ut att Bill Gates är 80 000 gånger rikare än honom. Ändå använder de precis likadana iPhones, konstaterar han.

Det finns något oerhört demokratiskt med digitaliseringen, tycker liberalen Mathias Sundin. En massa bra saker som drunknar i samhällsdepp. Men det borde inte vara så.

– Vi har möjligheten att lösa dom riktigt stora problemen, säger han och låter entusiastisk.

Mathias Sundin (L) är i Silicon Valley och San Francisco den här veckan för att lära sig mer om digitalt liv och vi träffas över en kaffe på ett fik i Mission. Han vill veta hur jag ser på det som händer och han är nyfiken. Han har också varit på Stanford, Facebook, Nordic Innovation House och träffar en rad start-ups och entreprenörer.

Jag tycker han är lite cool. Som folkvald politiker kan han hänga i riksdagshuset, gå och rösta när klockan ringer, läsa utredningar och sitta i möten. Eller så kan han ge sig ut och lära sig saker i den så kallade verkligheten. Det märks att Mathias Sundin är besviken på sina politikerkollegor.

– Det är konstigt att fler politiker inte försöker sätta sig in i det som händer. Digitaliseringen är det största som har hänt sedan industrialiseringen. Det är en jättechans!

Om politiker behöver motivation så kan de tänka rent partiegoistiskt, tycker han.

-Tänk ett parti som blir bäst på digitaliseringen och kan säga: Det här förstod vi först. Det var vi som la alla bra förslag, vi som hade visionerna, säger han och skrattar.

Han verkar lite rädd för vad som kan hända om Sveriges politiker inte sätter sig in i frågorna kring digitaliseringen på allvar. Han knappar på sin padda i illgrönt fodral och drar ett exempel. Vad som händer om en självkörande bil i Stockholm orsakar en dödsolycka, kör på ett litet barn?

– Tänk om oinsatta politiker blir vettskrämda och vill förbjuda självkörande bilar då?

Han undrar också vad konsekvenserna blir om politiker inte förstår sig på delningsekonomin. Hur kan politiker se till att medborgarna kan dra fördelar av allt bra som Uber, Airbnb och andra smarta företag kan tillföra, samtidigt som traditionella branscher inte går under? Hur kan politiker stötta digitalieringen inom sjukvården, så vi får både billigare och effektivare sjukhus? Och varför ska stora jättar som Google och Facebook betala minimalt med skatt i Sverige när de tjänar massor med pengar på svenskarna? Det där måste gå att lösa, tycker Mathias Sundin. Men det kräver insatta politiker, tror han.

Han har såklart rätt. Vi får se hur många politiker som profilerar sig som slipade digitalister nästa gång en valrörelse drar igång.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB