Startsida / Inlägg

Apple: ”Det är för farligt”. Vägrar låsa upp terrortelefonen.

av katlar

 

tim-cook-1

Nyheten exploderade på torsdagen. Apple vd Tim Cooks öppna brev till FBI fick känslorna att svalla i Silicon Valley. FBI har via domstol krävt att Apple installerar en så kallad ”bakdörr” i en telefon som användes i terrorskjutningarna i San Bernardino i december.

En bakdörr är ett sätt att komma åt all data som lagrats i telefonen – utan lösenord. Som att lämna ut extranycklar till en lägenhet utan att hyresgästen vet om det.

Låter logiskt, eller hur? FBI borde såklart få hjälp av Apple att låsa upp telefonen och komma åt viktig information om mordraiden i San Bernardino, där 14 människor fick sätta livet till.

Men riktigt så enkelt är det inte.

Apple vd:n Tim Cook vägrar att hjälpa till och skrev i sitt öppna brev att ”det är för farligt att skapa en sådan möjlighet”. Snabbt började andra techföretag ta ställning. Höjdarna från Facebook, Google, Twitter höjde rösterna, Apples medgrundare Woz, exil-Snowden och många ställde sig på Apples sida.

Screenshot 2016-02-19 12.08.29Screenshot 2016-02-19 12.08.13 Screenshot 2016-02-19 12.10.00

 

Screenshot 2016-02-19 12.07.51

Grejen är att en extranyckel till just terror-telefonen från San Bernardino riskerar att kopieras, menar Apple. I många år har Apple använt kryptering för att skydda iPhone-ägarnas data från kriminella hackare och cyberbrottslingar. Inte ens Apple har tillgång till vår information, påstår de själva.

För att hjälpa FBI måste alltså Apple själva börja tillverka en nyckel – och när den väl finns där kan den användas igen och igen. Det handlar alltså inte om att FBI vill ha tillgång till en telefon en gång, menar Tim Cook.

“Staten vill att vi ska hacka våra egna kunder”, skriver han i det öppna brevet.

Och han fortsätter: “Vi tror att FBI har goda intentioner, men det vore fel att tvinga oss att skapa en bakdörr till våra produkter, vi är rädda för att det här kravet undergräver just de friheter som staten ska beskydda”.

Där går skiljelinjen mellan dem som är på Apples sida och de som tycker att jätteföretaget har helt fel. Inte helt överraskande är det politiker som motsätter sig Apples motsträviga attityd.

//

Det är inte bara högljudda Donald Trump som klagar. Folkvalda politiker i kongressen är också kritiska till Apples ställningstagande.

Det är lätt att ta till T-ordet när vi snackar om övervakning. Såklart vore det fantastiskt om FBI skulle kunna ha förhindrat tragedin i San Bernardino. Eller om terrorvansinnet i Paris skulle kunna ha kunnat stoppats tack vare övervakning . Men alla som har en iPhone tänker inte spränga byggnader och folk i luften. Så var står vi, folks? Hur mycket övervakning är vi beredda att ta? Är Apple för ovilliga att släppa till? Är deras oro för att FBI ska fortsätta hacka telefoner obefogad? Your choice.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB