Startsida / Inlägg

Tech-killen: ”Jag vill slippa se hemlösas kamp och förtvivlan”

av katlar

Tech-kille skriver öppet brev till San Franciscos borgmästare (och fattar inte att han just signerat värsta skitstormen): “Jag ska inte behöva se hemlösas smärta, kamp och förtvivlan.”

 

160218113114-homeless-sf-letter-780x439

 

Om och om igen hamnar techisarnas intåg i San Francisco på tapeten. Högvalönade och priviligerade lever de i sin isolerade bubbla med gratisluncher och fina förmåner, menar kritikerna. I veckan som gick fick tech-hatarna vatten på sin kvarn. Ett öppet brev till San Francsicos borgmästare från programmeraren Justin Keller publicerades.

Snart var Keller San Franciscos mest hatade man och hans märkligt omdömeslösa, osympatiska brev citerades över hela USA.

Keller klagar över alla hemlösa på San Franciscos gator och menar att han inte ska behöva se dem. Han känner sig otrygg. “Rika, arbetande människor har förtjänat rätten att bo i stan. Vi har fixat en utbildning, vi jobbar hårt. Det är vår rätt. Jag ska inte behöva se hemlösas smärta, kamp och förtvivlan varje dag när jag går till och hem från jobbet”, skriver han.

Med det här brevet hamnade Keller – uppenbart oförberedd  – mitt i en skitstorm där han själv blev symbolen för hela den infekterade gentrifieringsdebatten.

Keller har rätt i att hemlösa är en del av gatubilden i San Francisco. Enligt stadens egna beräkningar finns 6.700 människor utan hem i stan. Varje kväll slås nåra tält upp ute på min egen gata. Tio minuter bort ligger ”Tent city”, de hemlösas kolloni av tält uppradade under motorvägen. Det är ingen vacker syn. Tältinvånarna är trashankar, många crazies som håller galna monologer och uppenbarligen behöver vård. Andra behöver nästa sil – och vård. Stöldgods ligger fullt öppet utanför tälten. Mountinbikes som saknar ett hjul bland sopor och matrester. För vissa är hemlösheten självvald, förklarar dom. Det handlar om att tron på samhället rämnat. Ibland kryddas historierna med smått vansinniga konspirationsteorier, som får mig att tänka att det ändå är något som är väldigt snett. Det sticker i ögonen, såklart. Att människor bor i tält på en skitig trottoar. Mitt i en stad med enorma mängder välstånd, där det finns miljonärer och miljardärer i varje kvarter (förutom Tenderloin).

Det underliga är att Justin Keller inte alls har den ingången. Han verkar bara se hur bekymmersam de hemlösas situation är för – honom.

Grabbar av hans typ kallas ”tech-bros” i San Francisco. Inget smickrande epitet, precis. En techbro är en dominant, uppblåst, översittare med noll historisk kunskap om staden han landat i. Enligt kritikerna.

Det är inte första gången rosenrasande sanfrancisco ger sig på en techie som gått över gränsen. Och jag lovar – det är inte den sista heller.

 • Tjänstgörande redaktör: Jenny Åsell, Mikael Hedmark
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB