Startsida / Inlägg

Bara i Silicon Valley…

av katlar

…finns den här skylten:

unnamed

Det är entreprenörerna med vilda idéer som får stjärnstatus. Men bakom varje framgångsrik nörd står en riskkapitalist med djup plånbok. Bakom kulisserna är det ändå investerarna som styr världen. Deras pondus är tydlig – inte minst på parkeringsplatsen.

 

…myser vuxna, kostymklädda män i lekbubbla.

 

unnamed

Hur och varför puffiga sackosäckar blev den givna symbolen för en framgångsrik startup är oklart. Men såklart vill ingen erkänna att de inte är down med entreprenörerna. Sackosäcken lever vidare. Trots att det blir svårare att komma upp ur pöshålet med åren.

 

…är Google mäktigare än Gud

unnamed

Smarta grundarna till kyrkan i Palo Alto, mitt i Silicon Valleys hjärta, drar nytta av Googles kändisstatus. Google kan inte hjälpa till när det gäller allt en människa söker, förklarar banderollen utanför. Googlarna i grannbyn håller antagligen inte med.

 

….känner sig miljonärer som underdogs

unnamed

Oj, ordföranden i en bostadsrättsförening i Palo Alto klagar loss i lokaltidningen: ”Det verkar som om miljardärer bara kan klampa in och köra med en genomsnittlig miljonär som mig själv”. Stackars, stukade dollarmiljonärer.

 

…bär praktikanter färgglada hattar med propeller

 

unnamed

Ärligt talat – räcker det inte att bli nollad en gång i livet? Nope, säger Google. Nyanställda  måste bära färgglad keps och kallas “Noogle”. Var inte Google företaget som kom upp med en slogan som löd “Don´t be evil”?

 

…kommer gymmet till dig

unnamed

Att Silicon Valley-företagen skämmer bort sina anställda med allt från gratisluncher till fritidskonsulter som fixar helgens aktiviteter för den överarbetade techiesen är givet. Dessutom behöver en googlare eller facebookare aldrig lämna sitt soliga campus för att klippa sig eller dra ut tänder. En rad företag servar tech-folket på plats har poppat upp som svampar ur jorden. De parkerar tandläkarbussen och klippbussen utanför tech-entrén. Gymmet rullar såklart också hela vägen fram till porten.

 

..får sms:are egen fil

unnamed-1

Fotgängarolyckorna har ökat radikalt sedan sms och chat-tjänster gjorde entré. Mobilchattare retar gallfeber med sitt långsamma sms-tempo och bör alltid få egen fil.

 

…får techisar åka privat lyxbuss till jobbet

unnamed-1

Glöm tunnelbanans trängsel i rusningstid. Som techie transporteras du i luftkonditionerade bussar med mörka rutor från stan ut till dalen.

 

…står välkomstkommittén och väntar när man kommer hem från jobbet.

unnamed

Googles lyxbussar drabbas med jämna mellanrum av San Franciscobornas vrede. Tomater, ägg och ilskna demonstranter möter googlarna vid busshållplatsen. En av techie-livets få baksidor.

 

…jämförs jakten på lägenheter med Hunger Games.

unnamed

Försök få tag på en lägenhet till vettigt pris i San Francisco. Omöjligt uppdrag. Idag snittar ettorna på över 20 000 kronor i månaden. Billiga lägenheter, ”rent controlled”, skulle San Franciscoborna döda för. Ungefär med samma målmedvetenhet som Katniss och Peeta.

 

….finns exotiska glass-smaker.

unnamed-1

Solen skiner alltid i Kalifornien. Alla äter glass. Smakerna skiftar.

 

…föredrar folk cocktailmaskiner framför espressomaskiner.

 

unnamed

I det smarta hemmet där de smarta Silicon Valley-folket bor finns såklart en smart drinkmaskin, som blandar valfri drink som du beställt i appen innan du kliver över tröskeln hemma. Skål!

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB