Startsida / Inlägg

Dang! Svenska myndigheten kallar in Bill Gates

av katlar
bill-gates-elon-musk-is-right-we-should-all-be-scared-of-artificial-intelligence-wiping-out-humanity

En myndighetssnubbe är i stan.

Jag träffar Andreas Stubelius från Energimyndigheten i Dolores Park över en kaffe.

I min fördomsryggsäck hör myndigheter och entreprenörsanda inte ihop. Myndigheter är torra och grå, entreprenörer energiknippen i alla färger.

Så därför blir jag överraskad när Stubelius talar om att han har fixat ett möte med Bill Gates.

-Hur gick det till? Varför är Bill Gates intresserad av svenska Energimyndigheten?, frågar jag Andreas Stubelius som trätt på sig solglasögon och mer mer liknar en bakåtlutad kalifornien-dude än en grå myndighetsbyråkrat (okey, okey, nog nu, inga fler fördomar om myndigheter, lovar).

Skärmavbild 2016-05-28 kl. 01.30.13

Bill Gates dök upp under klimatmötet i Paris i december och förklarade att han – tillsammans med en rad andra miljardärer – startar en mulitmiljarddollarfond för att hjälpa till att lösa klimatfrågorna. Investeringarna ska gå till forskning och företag som jobbar med att ta fram ren och grön energi.

– Sverige ligger redan långt fram när det gäller nya innovationer på det här området. Men vad som ofta saknas är pengar och riskkaptial, säger Andreas Stubelius.

Så nu hoppas Stubelius att mötet med Gates ska betyda att Microsoft-grundaren och världsförbättraren får upp ögonen för en rad svenska företag. Och helst investerar i dem också.

Energimyndigheten har själva plöjt ner pengar i en rad svenska startups som jobbar med så kallad ”clean tech” och några av dem har följt med Stubelius till Silicon Valley.

-Jag tog med mig de kaxigaste. Kulturen i Silicon Valley är väldigt annorlunda. Investerarna vill höra om visioner och svenska entreprenörer är ofta lite för försiktiga och realistiska när de pitchar sina idéer, säger Andreas Stubelius.

Den allra kaxigaste entreprenören ska få det utlovade, personliga mötet med Bill Gates. Han heter Giovanni Fili och är vd för solcellsutvecklaren Exeger i Stockholm. Företaget har tagit fram en smart solcell som kan ladda energi utan att exponeras för direkt solljus. Den kan användas för att ladda paddor och mobiler (tack för det, inga mer sladdar och glömda laddare).

Giovanni Fili, vd på Exeger.
Giovanni Fili, vd på Exeger.

När Andreas Stubelius berättade för Exeger-grundaren att det var han som skulle få chansen att träffa Bill Gates i San Francisco blev reaktionen inte direkt den som Energimyndighetens representant väntat sig.

– Han sa bara ”Bra, men kan du se till att jag får träffa Elon Musk också”, säger Anders Stubelius och skrattar.

Elon Musk, grundare till Tesla Motors och Space X. Bland annat.

Sedan måste han iväg för att träffa en kinesisk investerare. Men han har problem. Energimyndigheten låter honom nämligen inte streama från telefonen när han är utomlands. Han har inget nät och kan inte beställa en Uber.

Hahahaha! Jag skrattar jättehögt. Energimyndigheten är på jakt efter dollarmiljoner till svenska företag, men det är för dyrt för myndighetsrepresentanten att använda telefonen på plats i Silicon Valley. Det är lite sött.

To the rescue! Jag beställer en bil åt myndigheten i appen.

På tisdag – efter långhelgen här i USA – startar Clean Energy Ministerial i San Francisco. Det är ett uppföljningsmöte till det stora klimatmötet i Paris där energiministrar från hela världen samlas för att försöka göra verklighet av alla visioner som fästes på dokumenten. Sveriges energiminister Ibrahim Baylan skulle vara på plats, men ställde in i sista stund på grund av regeringsombildningen. Nu får Energimyndigheten och de svenska entreprenörerna, som kommer presentera sina företag på en stor utställning ihop med clean tech-företag från hela världen, få försöka hävda sig själva. 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB