Startsida / Inlägg

Knasiga, geniala ”makers” skapar ny cool folkrörelse

av katlar
proxy

Maker-rörelsen, en världsomspännande bygg-det-själv-kultur, breder ut sig. Det är nördigt, galet, genialt och kul.

120.000 besökare på Maker-mässan i San Mateo i helgen. 65.000 i Paris för två veckor sedan. 100.000 i Rom och lika många i Shenzen i Kina. Det går inte längre att snacka om en nördig nishmässa. Maker-kulturen har blivit en folkrörlse. I USA har var fjärde stad ett ”maker-space”, alltså en verkstad dit hugade gör-det-självare kan träffas och bygga prylar.

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 04.01.09

Teknik har aldrig varit så billig som den är idag. Historiskt har det aldrig varit lättare att bygga hyfsat avancerade prylar hemma i garaget. Eller skriva ut egenhändigt designade prylar på en 3D-skrivare. Allt som krävs är livlig fantasi och noll spärrar för skapande. Dessutom är You Tube fullt av instruktionsfilmer för den som vill lära sig bygga allt från vattenspridare till robotar.

Det här var min allra första maker-mässa och det enorma festivalområdet i San Mateo utanför San Francisco är en visuell bomb – av robotar, knasiga åkdon, drönare som susar fram i maxfart, exploderande cola-flaskor, skulpturer som sprutar eld och mitt i alltihop står superidolen för alla gör-det-självare på scen – Adam Savage från Mythbusters.

 

CjFt77CUUAAQpY_

 

Drönarracet på en bana snitslad med neonljus var crazy. Fattar inte hur piloterna hänger med när gör-det-själv-drönarna ser ut som blixtstreck när det snurrar i jättehastighet runt banan. Att de kraschar med jämna mellanrum är såklart det som får publiken att jubla mest.

Ci3oU2qU4AAEuwz

Den här jättekatt-bilen var populär bland mässbesökarna:

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 03.58.20

Precis som det vilda racet på åkdon som folk byggt själva…

CjBbeUDUUAAeLzT

Och leksaker, som den här gungan, som är helt genial och ger ”varför-har-ingen-tänkt-på-det-här-förr-funderingar:

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 03.59.45

Mycket som skapas inom maker-rörelsen är ren konst. Den här upplevelsen – att ligga på golvet och fascineras av en ljusshow var poppis:

CjFOG5CUgAAIZlM

Eller det här konstveket, helt och hållet byggt av tejp!

CjGHfSpVEAEXQGs

 

Den som vill avfärda makerrörelsen som nörderi på speed bör avstå. Det tycker Carl Heath på Interactive Institute i Göteborg som besöker mässan i San Mateo. Heath är en maker-evangelist och menar att gör-det-själv-kulturen bör vårdas och hissas.

– Glöm inte att en massa av dom här galna uppfinningar faktiskt blir riktiga företag med produkter som säljs världen över, säger han.

Carl Heath, maker-evangelist på Interactive Institute. Träffade honom första gången över frukost i fredags.
Carl Heath, maker-evangelist på Interactive Institute. Träffade honom första gången över frukost i fredags.

Techjättar som Google, Microsoft, Intel är på plats på mässan med stora välbesökta montrar.

-Stora företag håller sig framme, för här i vimlet finns nästa generations innovatörer och nästa stora idé, säger Carl Heath.

Själv vill han att maker-kulturen ska in i skolan. Interactive Institute har tillsammans med över 30 aktörer, från skolhuvudmän till akademi och företag, dragit igång ett testprojekt, där makerkultur och programmering ska integreras i undervisningen.

Och vad ska det vara bra för?

Jo, förklarar Carl Heath. Att lära sig att bygga och att skapa har massor med fördelar. Dels får man en förståelse för hur saker och ting fungerar. Steget till att jobba med teknik blir mindre. Att bygga saker med sina egna händer innebär att man kommer ihåg bättre.

– Skapandet och berättandet är kärnan av nästan allt vi gör, och därför också något av det viktigaste ett barn kan få möjlighet att erfara, säger Carl Heath.

Vi får se. Om en nishad nördrörelse, som håller på att bli att bli mainstream, kan ta sig hela vägen in genom svenska skolporten. Om gamla slöjdsalar med trähyvlar och fingerborgar pimpas med 3D-skrivare och maker-anda är vi hemma.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB