ANALYS: ”Gamechangern” som de vita väntat på
Sommarens kanske mest väntade värvning har blivit offentliggjord.
Att Eden Hazard och Real Madrid har hittat varandra är inte bara slutet på en flerårig transfersaga.
Den är också en ”gamechanger” och ett vägskäl för en klubb i behov av nya, ledande röster.
Att kalla Real Madrids knastertorra men traditionsbundna offentliggörande av Eden Hazard-värvningen för väntad är en ganska rejält underdrift.
Historien om de två parterna som försökt hitta varandra har trots allt pågått i flera år.
På ena sidan Eden Hazard, som aldrig hymlat med att han vill spela för Real Madrid, men alltid har varit accepterande mot Chelseas ovilja att sälja.
På andra sidan Real Madrid, som aldrig hymlat med att de vill ha Hazard, men samtidigt varit (eller åtminstone tvingats) vara accepterande mot Chelseas ovilja att sälja.
Det blev denna sommar, 2019, som transfersagan fick sitt slut.
Med ett år kvar på kontraktet och en allt mer högljudd och tydlig önskan efter en flytt så hade Chelsea hamnat i ett läge där en försäljning var den enda logiska vägen att gå.
Och Real Madrid var beredda att betala miljardbelopp för att slippa vänta ännu ett år till på sin nye, offensive världsstjärna.
Det var trots allt ett tag sen Real Madrid värvade någon av Hazards kaliber.
”Los galacticos”
Den spanska storklubben har under största delen av 2000-talet varit synonymt för den bredare skaran som en klubb som går till delikatessdisken i mataffären.
Medan andra klubbar snarare tvingas antingen besöka frysdisken eller köpa ingredienserna var för sig så har Real Madrid ansetts vara en klubb som skamlöst väljer och vrakar bland de finaste. redan förberedda, rätterna i affären.
”De bästa spelarna är oftast de billigaste spelarna” konstaterade ordföranden Florentino Perez efter att ha hämtat hem både en Cristiano Ronaldo (för det som då var världens genom tiderna dyraste transfersumma) och en Kaka på en sommar.
Och då hade Perez dessutom redan i sin förra ordförandesejour slagit dubbla transferrekord med både Luis Figo och Zinedine Zidane 2000 och 2001. Ronaldo (den gamle) och David Beckham på det – och smeknamnet ”Los Galacticos” var fött.
Några år efter Ronaldovärvningen följde en Gareth Bale (även han rekorddyr då) samt stjärnnamnet från VM 2014 James Rodriguez, för att ge några exempel på filosofin som genomsyrat majoriteten av Florentino Perez styre.
Satsat ungt
Efter det har det dock – faktiskt tro det eller ej – varit ganska stjärnlöst på värvningsfronten.
Den här riktiga Real Madrid-stereotypiska monstervärvningen har uteblivit. Stora summor pengar har fortfarande spenderats, men de har snarare lagts på att knyta till sig unga talanger (kosta vad det kosta vill, fortfarande), något som även president Perez varit tydlig med har varit en medveten strategiförändring.
I stället för delikatessdisken har shoppingen bedrivits med lokalproducerade ingredienser. Fina och dyra – men med behov av tillagning.
Samtidigt som miljön där varorna skulle förädlas sakta men säkert har tappat sin hunger och glans.
Det var på många sätt under den senaste säsongen en gigant som fastnat i en rejäl matkoma. Tre raka Champions League-titlar hade förblindat ledningen. Mättat laget.
Inte ens när den största stjärnkocken av dem alla i mixen, Cristiano Ronaldo, drog iväg för nya äventyr vaknade de ansvariga från det grönsakstillstånd som fullkomligt berövat omklädningsrummet på vinnarhunger.
Det fanns ingen gamechanger. Ingen tändvätska.
Tilltron till, och hos, den nuvarande, bevisligen mätta och trötta, stjärnsprängda truppen var för stark. Förändringen ansågs inte nödvändig.
Det var först efter den senaste titellösa (klubblags-VM räknas inte) säsongen som förändringen ansågs vara det.
Och passande nog var det just här och nu Hazard gick att hämta.
Ändrar dynamiken
Värvningen av Eden Hazard är en indikator på att Real Madrid åter är en klubb som inte tvekar att betala för de allra största namnen. Att Real Madrid själva har förstått vikten av att få in nya, tunga röster i ett omklädningsrum som vunnit allt det går och inte velat vinna så mycket mer än det under säsongen.
Den unga duon Eder Militao och Luka Jovic har redan värvats in för stora pengar inför nästa säsong, men deras talang till trots är de inte namn som går in och och ändra dynamiken i en stjärnfylld trupp från dag eller säsong ett.
Eden Hazard är däremot just en sådan spelare.
28 år gammal, meriterad och erkänd.
Från den översta hyllan. Från delikatessdisken. Rekorddyr.
En game changer.
Ett vägskäl.