Calciopoli 2.0? Detta är vad Juventus utreds för
Även om Juventus tagit två segrar under veckan på planen så har de det betydligt jobbigare utanför den för tillfället.
Eller som Paulo Dybala konstaterade i sin intervju efter segern mot Genoa:
– Min kontraktsförlängning? Den kan vänta, klubben har viktigare saker att ta hand om för tillfället.
Han har en god poäng.
Den italienska storklubben är under utredning för bokföringsbrott i samband med bland annat en rad spelaraffärer som skett under de senaste åren. Om de fälls? Då finns det en risk att det blir en repris på Calciopoliskandalen för 15 år sedan, som slutade med att Juventus tvångsnedflyttades till Serie B och blev av med ligatitlar. Även om det verkligen är allt för tidigt att säga nu vad detta faktiskt kommer att rendera i.
Då handlade det om en matchfixningsskandal. Nu handlar det om något helt annat, även om skandalen nu har benämnts kunna bli den värsta och största i italiensk fotboll och Serie A sedan just Calciopoli.
Vad är ”Plusvalenza”?
För att förstå vad det är som utreds så är detta italienska begrepp viktigt att förstå. Begreppet, som kort och gott betyder kapitalvinst fast på italienska, är en parameter som varit instrumentell för Serie A-klubbar för att kunna värva spelare samtidigt som man håller sig inom Financial Fair Play-reglerna. Väldigt kort sammanfattat så använder man sig av bokföringstekniska knep, där kostnaden för värvningar avskrivs över kontraktsår samtidigt som inkomsten från försäljningar tillfaller böckerna direkt. Med andra ord hela anledningen till en hel del bytesaffärer vi sett i toppfotbollen. Som när Juventus bytte bort Pjanic mot Arthur med Barcelona och Cancelo mot Danilo med Manchester City. Eller som när Barcelona och Valencia bytte målvakter med varandra för ett par år sedan (Cillesen mot Neto).
Men vad är då det rimliga värdet på en spelare som byts mot en annan spelare? Ja, det är just den lilla detaljen som är det primära målet för utredningen.
Vad är det som utreds?
Det som utreds är en rad spelarövergångar med Serie A-klubbar involverade, som skett mellan 2019-2021. Utredningar som genomförts i det tysta under en längre tid. Det var under hösten som uppgifter sipprade ut om att federal utredning inletts rörande 62 spelarövergångar i den italienska toppfotbollen. 42 av dessa med Juventus som köpande eller säljande part (eller både och i många fall) enligt Gazzetta dello Sport.
Och det var Juventus, som är börsnoterade och därmed går under andra lagar, som under den förra veckan fick besök av den italienska finanspolisen, Guardia di Finanzia, när myndigheter stormade in och beslagtog en rad dokument och handlingar. Myndigheternas utredning av spelarövergångarna, som går under namnet ”Prisma”, har pågått sedan maj månad.
Föremålet för granskningen av dessa övergångar är det värde som bokförts för spelare i samband med så kallade ”plusvalenza-swapdeals”. Ett exempel på detta är den ovan nämnda Arthur-Pjanic bytesövergången (som jag skrev följande kring när den blev av sommaren 2020) där Arthur köptes för över 700 miljoner kronor och Miralem Pjanic såldes för över 600 miljoner kronor. En affär där kapitalvinsten för Juventus överskred den faktiska prisskillnaden tredubbelt, tack vare de höga prislapparna. En annan affär, den kanske största av de som satts under lupp, är Victor Osimhens rekorddyra övergång från Lille till Napoli. En övergång där även fyra Napolispelare gick i motsatt riktning.
Målvakten Orestis Karnezis har hunnit fylla 36 och är fortfarande kvar i Lille. Men den unga italienska trion Claudio Manzo, Luigi Liguori och Ciro Palmieri är det inte, utan huserar samtliga på anonym nivå. Detta utan att ha gjort en sekunds fotbollstjänst i Lille. Värderingen för samtliga fyra i samband med Osimhenaffären? Över 200 miljoner kronor.
Även om ett tränat Silly Season-öga kunnat se redan från början att spelare övervärderats just av plusvalenza-anledningar och för att blidka FFP-regler så har, bevisligen, italienska finansmyndigheter inte sett lika positivt på den medvetna inflationen av spelarvärden.
Vilka utreds?
Om vi håller oss till Juventus så är det i princip hela ledningen, med ordföranden Andrea Agnelli och vice-ordföranden Pavel Nedved i spetsen, som är under lupp. Likaså den tidigare sportchefen Fabio Paratici, numer i Tottenham, som var en central bit i flertalet av de övergångar som granskas.
Klubben har bekräftat att de är föremål för utredning via ett officiellt pressmeddelande.
Vad kan straffet bli?
Omöjligt att säga innan utredningen är klar och en dom fallit, även om allt från poängavdrag till Serie B-nedflyttning (som fallet blev efter Calciopoli-skandalen) har nämnts i medierna.
Fallet har trots allt ett visst, inte lika utbrett och stort, prejudikat i form av Milan och Inter. 2008 utreddes de båda Milanoklubbarna för just tveksamheter kring deras rapporterade kapitalvinster. Dock slutade det inte med en fällande dom, mycket på grund av att det är svårt, om inte omöjligt, att juridiskt fastslå en spelares värde. Må så vara att Cesena straffades med ett tre poängs poängavdrag 2018 för just plusvalenza-relaterade brott.
Det återstår att se om Juventus fälls – och vad straffet blir om de fälls.
Källor: Goal.com, Calciomercato, Gazzetta dello Sport, Football-Italia, Forbes, ESPN med flera.