Startsida / Inlägg

”Jag lovar att göra allt som står i min makt”

av Kristina Edblom
Barnministern Maria Larsson (KD)

Jag har försökt få till en intervju med någon av ministrarna men det har inte varit helt enkelt. Nu har barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) svarat på några av mina frågor på mejl. Hon har läst inläggen här på bloggen.

– Jag blir alltid berörd över människors starka berättelser och särskilt arg över att unga människor inte får hjälp i tid, skriver hon.

Maria Larsson lyfter fram regeringens satsningar på psykiatrin, utbyggd elevhälsa och ett bättre samarbete mellan skola, socialtjänst och psykiatri.

– Vi har under flera år satsat 900 miljoner kronor per år på psykiatrin. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har blivit kortare. Denna satsning har vi nu permanentat, skriver Maria Larsson.

När vi granskade psykvården i Sverige i höstas ställde vi frågor till socialminister Göran Hägglund om regeringens satsning på vårdgarantin. Vår granskning visade att den innebar att patienter fick en ny kölapp efter att vården klarat av vårdgarantin. Det gällde både vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin.

– Vi måste ständigt  följa upp vårdgarantin för att se om man försöker kringgå den eller lura systemet, svarade Hägglund då.

Maria Larsson skriver i sitt mejl att det även krävs andra insatser.

– För att nå längre än dessa pengar kan göra, har vi satsat på att bygga ett föräldrastöd i kommunerna. Föräldrarna är de viktigaste personerna i ett barns liv. Alla frivilligorganisationers insatser är viktiga.

Det är ett lotteri vilken hjälp barnen får. Detta har bland annat Socialstyrelsen och Bris slagit larm om – ett brott mot svensk lag och barnkonventionen. Vilket ansvar har regeringen och vad tänker ni göra?

– Staten har tillsynsansvaret, därför har vi ökat resurserna till Socialstyrelsens tillsyn. Staten har även ansvaret för lagstiftningen, därför har vi ny lagstiftning på plats från 2010 som säger att landsting och kommun är skyldiga att upprätta en individuell plan när det behövs för att den enskilde ska få sin vård. Vi har även tagit ansvar genom de ekonomiska satsningarna, skriver Maria Larsson.

Det hörs ständigt många fina ord om satsningar på barnen som trillar mellan stolarna. Varför går det så långsamt?

– Det tar lång tid att bygga kompetens och kapacitet. Samarbetet måste ständigt vårdas mellan alla de som kommer i kontakt med barn. Därför alla våra projekt för att skapa det lokala samarbetet för att barn och familj ska få hjälp.

Vad tycker du om att det går så långt att unga tjejer låses in på sluten avdelning eller rättspsyk för att vården inte klarat av att hjälpa dem i tid?

– Det rimliga är att unga får hjälp innan det gått så långt. När det är svår kris i en människas liv är det professionens ansvar att bedöma vilka insatser som behöver göras för att skydda en person från skador

Vad har du för löfte till alla tjejer som hört av sig till Aftonbladet och som upplever att de inte får någon hjälp?

– Jag lovar att fortsatt göra allt som står i min makt för att unga ska få hjälp i tid, skriver Maria Larsson.

 

Vad tycker ni om svaren från barnministern? Och vad tycker ni om regeringens satsningar på psykiatrin och vårdgarantin? Kommentera gärna! Jag lovar att följa upp Maria Larssons svar och fortsätta bevaka de här viktiga frågorna.

Kristina Edblom
bris
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB