Stjärnorna väljer levande bakterier framför läsk
avEn svensk version av Kombucha har blivit ett poppis alternativ till hälsodrycker, kanske för att den bara innehåller 19 kalorier/100 ml.
Om ni undrar vad stjärnor som Halle Berry, Kirsten Dunst och Gwyneth Paltrow dricker när de vill släcka törsten så kan jag avslöja det nu: istället för att läska sig med en vitamindryck eller en iskall coca cola sörplar de den omstridda drycken Kombucha, en dryck med anor från Kina runt 220 f kr.
Kombucha är en lätt kolsyrad, mjölksyrabakteriekultur som fermenteras (jäser) med ekologiskt te och är en så kallad ”raw food”, och hettas inte upp under framställningen vilket gör att alla färska näringsämnen finns kvar. Förutom levande bakteriekultur, organiska syror och enzymer är den rik på vitamin B.
Surfar man runt på nätet om drycken ser man att en del fanatiker jäser sitt eget te, något som dock American Cancer Society avråder bestämt mot, eftersom det fel tillagat kan innehålla mögel och svampar, vilket kan orsaka illamående och flera fall av allvarliga biverkningar och dödsfall har kopplats till drycken. Det finns heller, enligt ACS, inga vetenskapliga bevis att drycken har några hälsoeffekter alls och de avråder såväl gravida och ammande som sjuka att dricka det.