Väloljad vår – så gör du
avDe står där i butiken. Skimrande, glänsande och lockande. Men för VEM är egentligen de till synes flottiga ansiktsoljorna? Kan vem som helst ta några droppar i handen och smörja in ansiktet med eller finns det några big no no? Här är några enkla riktlinjer för dig som vill haka på oljetrenden:
1. Ansiktsolja är toppen för dig som har väldigt torr hud och när klimatet ändras snabbt. Till exempel när du kliver in i 20-gradig värme efter en rask promenad i två minus. Har du en fetare hud ska du köpa en olja som är anpassad just för den hudtypen.
2. Visst kan du vara torr kring ögonen, men här bör du INTE använda olja. Huden under ögonen är tunnare än övriga ansiktet och oljan kan inte absorberas lika effektivt utan kan istället ha motsatt effekt och orsaka irritation och göra området svullet. Ett tips är att istället välja en lätt ögonkräm som innehåller lätt, torr olja som nypon.
3. Kom ihåg att ingen produkt funkar för alla. Medan somliga anser att oljan har gjort underverk med deras hud tycker andra att det är helt värdelöst. Börja med att testa en lätt, vegetabilisk olja, kanske en ren arganolja.
4. Satsa på kvalitet! Välj också en olja som inte doftar för starkt. Känner du minsta irritation – tvätta omedelbart bort den.
5. Överdosera inte. Om du inte vill se ut som en flotthög, vill säga. I så fall är det bara att ösa på.
Fem orsaker till att ansiktsolja är bra:
1. De är fullspäckade med antioxidanter. Särskilt de som innehåller argan, passionsfrukt och Afrikansk marula.
2. Oljor med ingredienser som argan, yangu och gurkört har antiinflammatoriska egenskaper och lugnar irriterad hud.
3. När du blir äldre minskar hudens naturliga oljor och gör att den blir mer rynkig eftersom huden helt enkelt torkar ut. Oljor klarar av att tränga igenom lipidskiktet i huden och ger huden en fuktkick som har en plumpande effekt. Olivolja och kokosolja är perfekta om man vill plumpa upp huden en aning.
4. Några droppar olja på huden före din ansiktskräm kan öka effekten av de aktiva ingredienserna i krämen som retinol, glykolsyra och vitamin c.
Källa: Dermatologen David Colbert som studerat ansiktsoljor i 15 år.