Startsida / Inlägg

Isoprostaner bakom åldrandet av huden

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Varför blir vi rynkiga? Den gåtan har varit ett mysterium i flera tusen år. 2009 presenterade ett svenskt läkarteam från Uppsala universitet en upptäckt som har haft mångt och mycket mer influenser på utvecklingen av hudvårdsprodukter än vi kunnat ana.

Det var nämligen det året som två forskare för första gången lyckades påvisa att isoprostaner (ett slags prostglandiner) är tillförlitliga markörer för mätning av oxidativ stress. Oxidering och inflammation gör att cellerna dör fortare och att de inte orkar stå emot åldrande.

Upptäckten av isoprostanerna har öppnat ett helt nytt biomedicinskt forskningsfält som ger möjlighet att mäta antalet fria radikaler.

Just oxidativ stress och inflammation i kroppen tros vara orsaken till åldrande och flera sjukdomar,  men det har saknats en pålitlig metodik för att påvisa aktiviteten av fria radikaler in vivo (alltså inte i provrörsförsök utan i levande organism). Har man många isoprostaner i kroppen är det en markör på att man håller på att åldras.

Det finns en svag övervikt av studier som antyder att kvinnor generellt har något ökade nivåer av isoprostaner jämfört med män och att vita har något ökade nivåer jämfört med afrikanska amerikaner.

Käkar man för mycket transfettsyror (snabbmat) kan det leda till kraftigt ökade nivåer av isoprostaner. Isoprostaner bildas också efter exponering för olika gifter, pesticider, vissa läkemedel, miljögifter och strålning. Solar du så att du bränner dig (= inflammation) kan du räkna med att huden alltså kommer att åldras i förtid). Men det visste du ju redan? Rökare har mycket fler isoprostaner i kroppen är ickerökare.

Detta har alltså lett till att hudvårdsforskare runt om i världen just nu har fokus på antioxidanter som E- och C-vitaminer, olika fettsyror, ämnen som dämpar inflammation och solskydd. Allt för att förhindra att huden åldras i förtid.

Kosttillskott med fiskfettsyror hos både friska och i olika patientgrupper visar tydliga sänkningar av isoprostannivåer.  

Ett tips är att man försöker undvika inflammationer både på utsidan och insidan om man vill skjuta upp rynkorna. Basta!

Källa: Samar Basu. Docent och forskare Oxidativ stress och inflammation/Folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet. Johanna Helmesson med dr, AT-läkare, Gävle sjukhus, Centrum för forskning och utveckling, Landstinget Gävleborg; 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda