Startsida / Inlägg

Kourtney Kardashians hemliga skönhetsknep – klarat smör

av Agneta Elmegård, Aftonbladet

Funderat på hur Kourtney Kardashian kan se så fantastisk ut? Tänk bort allt smink, HD-puder och andra artificiella skönhetsprodukter som gör jobbet. Hemligheten ligger i en tusenårig kunskap från Indien – klarat smör. Eller ghee som det också heter.
Kourtney Kardashian börjar varje dag med en slev av det renade smöret innan frukosten, skriver hon på sin blogg.
Ghee är det första jag stoppar i mig på morgonen. Jag värmer upp en stor tesked ghee i en liten panna och dricker det ur en söt lite keramikkopp. Efter jag har druckit upp det äter jag ingenting på 20 minuter. Efter det dricker jag ett glas vatten innan jag börjar äta”, tipsar hon på sin blogg.
I inlägget berättar hon också att kokosolja och ghee är det enda som kommer in i hennes kök.
”I min matlagning använder jag bara kokosolja och ghee. Jag använder det i alla mina recept, i mina quesadilljas, de grillade mackorna och i mina toast” skriver hon.

På sajten Style Caster berättar hälsogurun Joy McCarthy varför ghee är så fantastiskt för hälsan.
Ghee är oljornas superfood. Det är välgörande för matsmältningen, huden, skelettet och hjärta- och kärlsystemet. Det innehåller smörsyra, butyric acid, som hjälper till att hålla insidan i trim”, säger hon till Style Caster.

Vad är ghee?
Ghee är ett klarnat smör där proteinerna skummats bort och bara smörfettet återstår. Enligt ayurvedisk lära är fettet balanserande för kroppens Kapha dosha. Enligt vedisk lära används ghee som offergåva. Ghee tål hög upphettning och lämpar sig för fritering.
Källa: Wikipedia

Så här gör du ditt eget ghee
1. Smält smöret långsamt i en kastrull på låg värme (obs. använd ej margarin).
2. När smöret smält helt och hållet, låt det sjuda på plattan i ca en timme. Håll så låg värme som möjligt så att det inte bränns på botten. Rör ej. Meningen är att bottensatsen ska separeras från oljan.
3. Efter en timme har mjölk och skum separerats från smörfettet. Låt allting svalna.
4. När allting svalnat ska den vita mjölkiga massan ha sjunkit till botten. Skumma av ytan så att den blir helt blank.
5. Filtrera bort bottenmassan genom att hälla massan igenom ett filter. Man kan behöva byta filter ofta om blir det för trögt. Förvara den färdiga massan i kylskåp.
Recept från recepthjälpen.se

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB