Startsida / Inlägg

Brände du dig i helgen? 7 myter om solskydd

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Det bästa skyddet mot solen är fortfarande skuggan och solhatt!
Det bästa skyddet mot solen är fortfarande skuggan och solhatt!

I skandinavien är solen en bristvara  därför blir vi oftast som tokiga när solen och värmen äntligen dyker upp. Och i helgen kom högsommarvärmen med besked! Och då dyker även frågorna kring solskydd upp. Tilhör du dem som fortfarande tvekar kring solande läs om de vanliga myterna när det kommer till att skydda vårda vårt största organ.

(Det finns i runda slängar ett 25 tal godkända solskyddsämnen på marknaden. Thats it.)

1. Om jag som är ljus smörjer in mig med högskyddsfaktor blir jag inte brun.

– Helt fel! Du blir brun, men inte bränd. Dessutom håller färgen längre.

2. Om jag använder solskydd kan kroppen inte producera D-vitamin.

– Du behöver bara exponera en hudyta i storleken av din underarm eller ansikte i cirka en kvart om dagen för att kroppen ska uppnå maxproduktion av D-vitamin.

3. Solskydd som inte är naturliga/ekologiska innehåller farliga, hormon-störande och cancerframkallande kemikalier som tränger ner i huden och går in i blodet.

– Solskydd innehåller inga hälsofarliga ingredienser som kan ta sig ner djupare i huden, eller som kan orsaka skada på din hud eller hälsa. Naturliga och ekologiska solskydd fungerar också bra på att skydda huden från solen, men är inte alltid bättre för dig ur allergisynpunkt.

4. Jag som har mörk hud behöver inte använda solskydd.

– Mörk hud har ett bättre skydd mot solens strålar än ljus hud, men man kan fortfarande bränna sig och få solskador, till exempel soleksem, eller ojämna pigmentförändringar av solen. Att mörkhyade drabbas av hudcancer är ovanligt men det kan förekomma. Enligt Cancerfonden så drabbas en person på 100 000 i den svarta befolkningen av malignt melanom. Så skydda dig även om du har mörk hud!

5. Om det är molnigt ute behövs inget solskydd.

– Du har inte lika hög exponering från solen när det är mulet ute, men om du befinner dig på sydligare breddgrader och nära ekvatorn är strålningen stark även när det är molnigt. Du ska absolut smörja in dig med solskydd även när det är mulet. Solstrålar reflekteras av material och även marken, så det är bra att skydda sig även när du sitter i skuggan.

6. Vissa solskydd innehåller nanopartiklar och dessa går in i kroppen eftersom de är så små.

– Nanopartiklar gör man av Titandioxid för att krämen ska gå lättare att smörja ut, och inte bli så tjock. Dessa nanopartiklar av titandioxid är i själv verket ganska stora och lägger sig som en skyddande hinna på ytan av huden. De är helt enkelt för stora för att ta sig ner i huden.

7. Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar.

– Att bränna sig ökar risken för hudcancer och det är extra farligt att bränna sig i unga år eftersom barns hudceller är extra känsliga. Men faktum är att ju mer sol huden utsätts för desto större blir risken för hudcancer.

Källa: Apoteket

På ewg:s hemsida finns bra info om vilka typer av skydd du kan leta efter som inte är toxiska
ewg:s hemsida finns bra info om vilka typer av skydd du kan leta efter som inte är toxiska
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB