Startsida / Inlägg

Oscarsvinnaren Alexandra Byrne: ”Kläderna ska förstärka rollkaraktären”

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Alexandra berättar hur viktigt det var att man klädde sig inom sin klasstillhörighet på 30-talet och att filmen föregicks av månaders research
Alexandra berättar hur viktigt det var att man klädde sig inom sin klasstillhörighet på 30-talet och att filmen föregicks av månaders research

Jag har varit på en mycket annorlunda pressvisning för filmen ”Mordet på Orientexpressen” av Agatha Christie som skrev boken 1934. Förra gången det begav sig fick Ingrid Bergman en Oscars för filmen 1975, men mot alla odds blev Kenneth Branaghs tolkning av Mordet på Orientexpressen utan en enda oscarsnominering vid årets nomineringar där vinnarna presentera i mars.

Pressvisningen började på Gare del Est i Paris i originaltåget från 1883 som förr i tiden trafikerade Callais- Istanbul
Pressvisningen började på Gare del Est i Paris i originaltåget från 1883 som förr i tiden trafikerade Callais- Istanbul

Men i den stjärnspäckade filmen med bland andra Michelle Pfeiffer, Judie Dench, Johnny Depp och Willem Dafoe, får man se en kaskad av exempel på 30-talets välskräddade klädarsenal. Och till sin hjälp hade Kenneth Branagh tagit fyrfaldiga oscarsnominerade och oscarsbelönade stjärnkostymören Alexandra Byrne.

Som enda svenska journalisten fick jag en exklusiv pratstund med Alexandra under en mediadag i Paris, ombord på det legendariska tåget Orientexpressen från 1883 i Paris.

Kläderna på den tiden var mycket mer färgglada än man kanska föreställer sig med tanke på 30-talets depression. Jag ville undvika brunt och svart för att understryka detta. Färgerna som jag har plockat upp från den tiden är magenta, petroleum och grönt”, berättar hon när jag träffar henne ombord på Orientexpressen på Gar de l’est i Paris.

Alexandras moodboard
Alexandras moodboard

Brittiska Alexandra Byrne som vann en Oscars som bästa kostymör för ”Elisabeth” med Cate Blanchett är känd för sin nitiska research och noggrannhet när det kommer till detaljer. Researchen inför ”Mordet på Orientexpressen” var inget undantag, och jag frågar henne vad den stora utmaningen var.

En film föregås av flera månaders research och utmaningen med just Orientexpressen var just att det var personer från flera världsdelar inblandade. Jag var tvungen att sätta mig in i hur de var klädda på den amerikanska västkusten, Frankrike och Ryssland vid just den tiden. Jag har tittat på fotografier, varit på museér men även hittat flera originalkläder från den tiden”, berättar hon.

Minkbrochen som Michelle Pfeiffer bar på sina kläder under inspelningen
Minkbrochen som Michelle Pfeiffer bar på sina kläder under inspelningen

Alexandra berättar en annan intressant detalj från den tiden. Hur viktigt det var att klä sig ”inom gränserna för sin klasstillhörighet”, en annan utmaning i hennes jobb.

Kenneth Branaghs rollkaraktär Hercule Poirot hade tillhört den franska armén och hade en högre status än gemene man och det skulle synas i hans klädsel. Man visade även klasstillhörighet genom valet av material under den här tiden. Som sammet, vävda tyger av ull och hur kläderna var sydda”, förklarar Alexandra Byrne.

En kostymör är med under hela processen med produktionen av en film, från första manus, till att vara på plats under inspelning och dessutom arbetar man arbetar väldigt nära makeup-artisten.

img2341.jpg
Michelle Pfeiffer gjorde comeback på filmduken i Mordet på Orientexpressen efter flera års frånvaro från Hollywood

Inspelningen innebär att väldigt mycket filmades i snö och det får man också ta i beaktning så att käderna är anpassade till var skådespelarna befinner sig. Allting sys upp för hand från grunden eftersom originalkläder från olika tidsperioder är blekta eller så passar de inte skådespelarna. Förr i tiden var gemene man mindre och slankare än vad vi är idag”, berättar Alexandra Byrne.

Interiör från Tåget som totalrenoverades 2017 en process som tog fem år.
Interiör från Orientexpressen som totalrenoverades 2017. En process som tog fem år. Det finns sju vagnar i bruk idag och tåget kan hyras till ”speciella event”. Prislappen är dock hemlig.

Skådespelarna ska kunna röra sig i sina kläder och känna sig bekväma. Kläderna ska förstärka rollkaraktärens personlighet. Precis som kläder ska göra i det vanliga livet, förstärka ens personlighet”.

I en av tågvagnarna hade Alexandra och Fox International ställt upp dockor med originalkläder från filmen
I en av tågvagnarna hade Alexandra och Fox International ställt upp dockor med originalkläder från filmen.
Första stoppet för oss var Reims i Champagnedistriktet.
Första stoppet för oss var Reims i Champagnedistriktet. Här ser ni förstaklassvagnen.
Fil 2018-02-15 16 36 45
Porslin och bestik är original från Orientexpressen då det begav sig.
Porslin och bestick är original från Orientexpressen då det begav sig.

 

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB