Startsida / Inlägg

Sola säkert i sommar – 14 smarta tips!

av Petra Weiss

 

Bra solskydd är en investering i den egen hudhälsa
Bra solskydd är en investering i den egen hudhälsa. Norska Elixir har nyligen lanserats i Sverige.

Älskade underbara livsfarliga sol! Just nu flödar det öve med den varan.
Rödnästa och ömhudade pressar vi våra kroppar i starkt solsken i jakten på en gyllene bränna. Ajabaja!
Vi vet hur du solar säkert.
Hudcancer, solrynkor, pigmentfläckar och fuktförlust är bara några av de punkter på listan över solens skadliga effekter på din kropp.
Men vi tänker bara på den gyllene solbrännan som förhoppningsvis kommer efter flagning och allt det röda. Vi kastar vi oss ut i solskenet, struntar i solskyddet och steker oss mellan 11 och 15 då solen står som högst.
Men jakten på skönhet har en farlig baksida.
År 1958 upptäcktes 200 fall av sjukdomen i Sverige. År 2011 drabbades 3 350 personer. Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar snabbast.
Andra mer vanliga solrelaterade hudcancertyper är basalcellscancer och skivepitelcancer vilka i regel är enklare att behandla

Det är solens ultravioletta ljus som kan skada hudcellerna och på så sätt trigga igång en process som leder till hudcancer. Extra känsliga är vi som barn då vi har känsligare hudceller och en eller två kraftiga brännskador som barn kan räcka för att leda till malignt melanom som vuxen.
Troligen har också den totala mängden UVA och UVB betydelse för om man ska utveckla cancer efter solbadandet eller bara få några oskyldiga men missprydande pigmentfläckar.

Hur gör man då för att få den hett efterlängtade färgen – utan att få brännskador?
Här är 14 tips knep som gör våren – och sommaren – lite mer solsäker.

James Read och Vita Liberata har släppt två bra BUS-produkter i år.
James Read och Vita Liberata har släppt två bra BUS-produkter i år.

1. Fuska

Det absolut bästa du kan göra för att bli brun på ett sätt som inte äventyrar din hudkostym, det är att fuska fram sin solbränna. Fin färg  = ingen inflammation eller skada i huden

 

2. Fukta
Glöm inte att fukta huden, både inifrån och utifrån! Drick mycket vatten och smörj alltid huden med fuktgivande bodylotion morgon och kväll.

 

3. Peela
Peela huden noga före solbad, då försvinner alla döda hudceller och du får en jämnare och djupare solbränna. Var extra noga när du peelar armbågar och knän, men extra försiktig när du peelar ansiktet och undvik områdena runt munnen och ögonen som är lite känsliga och tunnare.

4. Motionera
Motion ökar blodgenomströmningen i huden och ger den en hälsosam färg och när du rör på dig i solen blir också brännan både jämnare och snyggare.

Fisk och vissa grönsaker stärker huden. Bild från Västerbootenost
Fisk och vissa grönsaker stärker huden. Bild från Västerbootenost

5. Kosten
Frossa i grönt och fisk! Tomatsås sägs minska solkänsligheten, Omega-3 fettsyror i fisk sägs förebygga viss hudcancer och minska risken för solskador – och mörk choklad innehåller antioxidanten flavonol som ökar fukthalten i huden och gör den soltåligare.

 

 

 

6. Sola sakta
Att ligga och pressa i solen första dagen utan solskydd är inget smart sätt att bli brun på. Sola långsamt istället, ha minst solskydd 20 (högre om du är på sydligare breddgrader) och undvik solen när den är som starkast på dagen mellan 11-15. Då får du en bränna som är sund – och som håller länge.

7. Solpuffiga ögon
Solen har en tendens att få området kring ögonen att svullna, men testa det gamla knepet att skära tunna, kyskåpskalla gurkskivor och lägg på ögonen i några minuter. Du kan också testa att lägga dig på sängen och låta huvudet hänga ner över sängkanten. Blunda och ligg så en stund så sjunker puffigheten tilbaka.

Bild från Pixabay
Bild från Pixabay
Screen Shot 2018-07-15 at 22.14.47

8. Undvik solarium
80-talets stora fluga är numera ett stort No-No! Du kan inte förbereda huden för solen genom att sola solarium. Istället ökar du risken för hudcancer med 55 procent om du solar mer än en gång i månaden enligt studier vid Yale School of Medicine.

9. Opålitliga moln
Trodde du att du var säker när himlen är täckt av moln? Icke. Lita inte på molniga dagar, solen tar rejält även då, så på med solskyddet.

10. Lär känna din hud
Vet du vad du har för hudtyp? De flesta inbillar sig att de är betydligt tåligare än de egentligen är och får solskadad hud istället. Är du osäker – fråga en hudterapeut om vilken hudtyp du tillhör och vilken faktor du bör ha.

Stark sol? Satsa på spf 50
Stark sol? Satsa på spf 50

11. Skydda dig
Solskyddsfaktor är det viktigaste på stranden, men även andra skydd som solglasögon och solhatt är bra för att skydda kroppen mot solen och särskilt känsliga och utsatta delar av kroppen som till exempel pannan.
Solglasögon skyddar också ögonen mot akuta skador som man kan få av den ultravioletta strålningen. Yttersta skiktet av hornhinnan kan skadas tillfälligt, vilket ger en gruskänsla och senare också smärta i ögat och det blir mer ljuskänsligt.
Långvarig upprepad exponering för UV-strålning bidrar till ögonsjukdomen grå starr, som innebär att ögats lins, som hos unga är klar, blir allt grumligare. Det ger synstörningar, som nedsatt syn och bländning. UV-strålningen orsakar också sjukliga förändringar i bindehinnan och hornhinnan.

12. Efter-solen
Har du bränt dig – smörj in hela kroppen med en svalkande after-sun som innehåller lugnande och fuktgivande ämnen som aloe vera.

13. Duscha bort kloret
Klor torkar ut huden så duscha alltid efter poolbadet. Vill du sedan behålla din solbränna – ta snabba duschar och skrubba inte för hårt med tvålen!

14. Smörj rätt
Du ska inte gnugga in solkrämen i huden så att den helt absorberas – istället ska du se ut som om du doppad ansiktet i mjöl, då skyddar krämen allra bäst. Var med andra ord generös när du smörjer och smörj på ny solkräm ofta, även om det står att den är vattenfast.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel digital adventskalender ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB