Startsida / Inlägg

Falska läkemedel injiceras på skönhetskliniker

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Bild från Pixabay

Produkter tillverkade för att användas på huden har injicerats istället vid behandlingar på svenska skönhetskliniker, det uppger Läkemedelsverket på sin hemsida. Bland annat har produkterna felaktigt marknadsförts som en lösning för att få bort dubbelhakor.
Nu varnar Läkemedelsverket för de två produkterna, Aqualyx och Celluform, som använts på skönhetskliniker för att påverka ansamlingar av fett under huden. Ett användningssätt som de inte är godkända för.
Enligt Läkemedelsverket har produkterna använts på flera olika skönhetskliniker runt om i Sverige, men det är oklart exakt hur utbredd användningen är. De vet inte heller hur produkterna kommer in i Sverige.
”Kosmetiska produkter ska inte injiceras i kroppen. Det är bara godkända läkemedel och medicintekniska produkter som ska användas vid injektioner på skönhetskliniker. Vi vet inte heller idag vilka eventuella biverkningar eller framtida påverkan dessa produkter har på kroppen”, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket

Medlen som heter Aqualyx och Celluform har injicerats som en behandling mot dubbelhaka trots att de ska appliceras utanpå huden. Bild Pixabay

Produkterna uppges innehålla ämnen som liknar det ämne som finns i ett godkänt läkemedel för injektion. Ämnet förstör fettcellernas membran när det injiceras i en ansamling av underhudsfett. Produkterna uppges också innehålla andra ämnen, till exempel uppges en produkt innehålla växten slåttergubbe (Arnica montana). Vilka effekter dessa ämnen har vid injektion har inte utretts.

Läkemedelsverket säger sig inte ha koll på vilka eventuella biverkningar eller framtida påverkan produkterna kan ha på kroppen. Men ett liknande preparat förbjöds tidigare i år av myndigheten.
Läkemedelsverket uppmanar nu branschen att noggrant kontrollera att produkter för injektion uppfyller gällande regler innan de köps in. Och har du på något vis blivit drabbad ska du också kontakta Läkemedelsverket uppmanar de.

(Källa: Läkemedelsverkets hemsida)

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att skönhetsbranschen är helt oreglerad och kommer inte att regleras förrän 1 januari 2021. Idag kan vem som helst injicera substanser på skönhetskliniker, frisörer och hos tandläkare.

Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Mikael Hedmark och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB