Startsida / Inlägg

Trend: Mineraler ny doftnot i parfymer

av Agneta Elmegård, Aftonbladet
Solbränt damm, stenkross och en slags mineraliserad friskhet är vad man kan uppleva i öknen i New Mexico och bergen Kasha katuwe – Tent Rocks, som ligger nära Santa Fe. Bergen formades i samband med vulkanutbrott för 6-7 miljoner år sedan.   Foto: Agneta Elmegård

Hur doftar guld, silver eller brons? Metaller och mineraler har inte funnits som en uttalad doftnot tidigare. Men i kölvattnet av jade-rollers och gua sha- verktyg inom skönhetsvården börjar nu parfymer med stråk av mineraler i doftsammansättningarna dyka upp.

Mineraler uppkommer ur en naturlig geologisk process som tar tusentals år att forma. När det gäller parfymtillverkning är mineraler ett subjektivt begrepp eftersom det inte finns någon mineral-familj inom parfymvärlden, strikt sett. Men med hjälp av våta och salta fasetter ges parfymörer möjlighet att uttrycka friskhet och en metallisk touch i sina skapelser.

Dolomiterna i norra Italien doftar annorlunda. Där går temperaturen aldrig upp över 30 grader och känslan av våta mineraler är mycket närvarande jämfört med Tent Rocks torra, varma och dammiga känsla. Foto Agneta Elmegård

I en intervju med parfymören Alienor Massenet, på sajten premiumbeautynews, beskriver Alienor hur man kan få fram en mineralton i parfymen.

 ”Huvudsakligen ozoniska toner, som till exempel Calone (en ketonisk uppbyggd doft med havstoner som Pfizer uppfann 1966) skapar en mineral känsla. Den har en vattenhaltig och något anis-doftande marin arom över sig, som påminner om havet, stenar och jodiserad luft. Dessutom kan en parfymör också använda cashmeran för sin salta fasett, liksom bärnstenar och sjögräs som framkallar en känsla av asfalt och sten. Mentol är också perfekt för att återskapa en isig friskhet i en doft”, säger Alienor Massenet i intervjun, enligt premiumbeautynews.com.

Alienor Massenet är parfymören bakom Ilha Do Miel från parfymhuset Memo Paris. Plåtad i Tent Rocks. Tänk honung och sten uppvärmd under hög temperatur.

Symrise Fine Fragrance är ett ingrediens- och doftföretag som arbetar med att ta fram mineralstråk till parfymer och de har precis släppt en syntetiskt framställd doft som de kallar för Symmarine – en doft som beskrivs ha ”våta naturliga egenskaper med kalla och metalliska fasetter samt en lätt naturlig ozonisk touch”.

Om jag själv får rekommendera en mineralisk doft så vill jag tipsa om det franska dofthuset Maison Crivelli och doften Santal Volcanique som har en torr metallisk och krispig känsla i sitt uttryck. Trä och ingefära i basen. Väldigt up to date!

Maison Crivellis Santal Volcanique har en uttalad mineralkänsla i sin doftkomposition. Den känns väldigt modern i sitt uttryck. Kristallklar.
Skönhetsredaktörerna
Agneta Elmegård Beauty Oscar Chanel ekologisk hudvård Estée Lauder hudvård Hållbarhet L'Oréal Lancôme Lush läppstift Makeup nagellack nischparfym parfym Scandibeauty solskydd sulfatfritt schampo The Body Shop Weleda
  • Tjänstgörande redaktör: Jenny Åsell, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB