Det har varit ett bra skördeår i höst. Inte minst i de norra regionerna av Skandinavien. Det syns även i produkterna som kommer ut på marknaden. Havtorn är den norra hemisfärens eget superbär. Växten klarar extrema miljöer och gillar när det är kargt, men vill gärna ha sol för att utveckla karotenoider och c-vitamin. Havtornsbäret innehåller 36 olika flavonoider och 22 olika typer av fettsyror framförallt omega 7 som inte finns i överdrivet många frukter och bär annars. Omega 7 har en dokumenterad egenskap att återfukta slemhinnor om man intar bäret. Applicerad på huden kan havtornsolja verka antiinflammatoriskt och öka fuktigheten vilket främjar läkeprocessen.
Här har jag samlat mina favoritprodukter som innehåller havtorn.
Estniska apoteksmärket Dr Konopkas, gör en ekologiskt certifierad handkräm med havtornsolja och lugnande kamomillextrakt för torra händer. Det som är bra med den är att den inte klibbar och väldigt prisvärd. 45 kr/75 ml.
Svenska Cicamed, intense repair facial oil. Havtornsolja med antioxidanter som Q10 och Omega 3-,6-,7- och 9-. Tillsätt några droppar i din dag- eller nattkräm eller bär oljan som den är! Passar torr och hud i obalans. 339 kr/30 ml.
Havtorn har använts i traditionell kinesisk medicin sedan 800-talet och är populär i folkmedicin speciellt över polcirkeln. Studier har visat att bäret kan förebygga pigmenteringar i huden och irriterar inte det känsliga området kring ögonen.
Mette Picaut , som fyller 10 år i år, var tidig med att lägga havtornsolja i sina produkter. Där har jag två favoriter som jag återkommer till varje höst. Kropps- och ansiktsoljorna. Även dem kan du lägga i din hudkräm för extra boosteffekt. Hennes precious oil är ikonisk. Har du inte testat den har du missat något.
Ryska märket Natura Siberica gör den här ljuvliga havtornspeelingen för kroppen. Doftar precis som nyplockade havtorn. Innehåller även vårdande honung. Perfekt i duschen för att hålla kroppens hud i bra kondition. Natura Siberica köper havtorn från naturfolk i Sibirien som plockar bären för hand. Den speciella arten av havtorn som växer i Sibirien kallas för Altaioblepikha och sägs enligt folktron vara extra potent.
Journalisten Agneta Elmegård är skönhetsredaktör på Aftonbladet och vurmar särskilt för hållbarhet och grön kemi. 2019 och 2022 listades Agneta av den brittiska organisationen, Diversified Communication UK, som en av de mest inflytelserika personerna i Skandinavien inom ”Green Beauty”. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England.